La majoria de sol·licituds són de pacients oncològics o que tenen una malaltia neurodegenerativa (Istock / bymuratdeniz)

L'eutanàsia "s'està consolidant": 175 persones la van demanar i 91 la van rebre el 2022

55 malalts més van morir abans que s'acabés el procediment, segons el balanç de Salut
Redacció
TEMA:
Eutanàsia

Durant el 2022, 175 persones van sol·licitar l'eutanàsia a Catalunya, i 91 la van rebre. El Departament de Salut ha fet balanç de l'aplicació de la llei que reconeix el dret a morir dignament i la conclusió és que "s'està consolidant" i que s'està aplicant de forma satisfactòria.

El 2022 va ser el primer any sencer de vigència de la llei, que va entrar en vigor el 25 de juny del 2021. 
 

55 morts abans de resoldre's la sol·licitud

Tot i que la norma va permetre a gairebé un centenar de persones acollir-se a aquest dret, 55 van morir abans que es resolgués la petició. De mitjana, el procediment s'allarga 42 dies, perquè ha de passar pels diversos tràmits fixats per la Comissió de Garantia i Avaluació. 

D'entre totes les peticions, 12 van ser rebutjades per no ajustar-se a la llei, tres es van ajornar, una va ser revocada pel mateix sol·licitant i les 13 sol·licituds restants continuaven els tràmits a data 31 de desembre de 2022.

Per segon any consecutiu, la majoria de les sol·licituds procedien d'atenció primària (114) i d'hospitals (51). 

El pacient pot triar entre l'eutanàsia o l'autoadministració per via intravenosa o oral (iStock)

La majoria, homes i amb malalties neurològiques o càncer

Per regions sanitàries, dues de cada tres prestacions van provenir de l'àrea de Barcelona (el 67%), la zona més poblada de Catalunya.

Per gènere, de les 175 persones que van sol·licitar l'eutanàsia el 2022, el 41% eren dones, amb una edat mitjana de 74 anys, i el 59% homes, amb 73 anys.

La major part dels malalts, un 36% del total, patien malalties neurològiques, seguides de càncers (34,85 %) i, a més distància, un context de multimorbiditat i fragilitat avançada, i malalties respiratòries.

La situació més comuna era la d'una malaltia d'anys d'evolució que els ocasionava una dependència elevada, fins al punt de necessitar assistència d'una altra persona per la higiene, l'alimentació i altres activitats bàsiques de la vida diària.

El Departament de Salut ha assegurat que els professionals sanitaris que s'han acollit a l'objecció de consciència són una minoria, de manera que no té cap impacte en la prestació del servei.

La llei estableix que es poden acollir a l'eutanàsia les persones majors d'edat que pateixin una malaltia greu i incurable que els comporti un patiment físic o psíquic constant i intolerable.

 

ARXIVAT A:
Eutanàsia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut