Toni Comín
Toni Comín, durant una atenció als mitjans al Parlament Europeu (ACN)

L'Eurocambra no assigna per ara l'escó a Comín perquè la JEC no el considera diputat electe

La Junta Electoral no l'ha inclòs a la llista perquè Comín no ha anat a Madrid a jurar la Constitució, però el Tribunal General de la Unió Europea ja va dir que aquest tràmit no era necessari

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha rebut la carta de la Junta Electoral Central (JEC) espanyola amb la llista dels candidats electes, que no inclou el nom de Toni Comín, que no ha anat a Madrid a jurar la Constitució. Per tant, de moment, assegura l'Eurocambra, no pot assignar l'escó al cap de cartell de Junts el 9J. 

Fons del Parlament Europeu han explicat que la institució comunitària està vinculada per les comunicacions que rebi de les autoritats de cada estat membre, en aquest cas la JEC espanyola, que aquest dilluns va enviar els noms dels eurodiputats. Però com que Comín no ha acatat la Constitució, no ha estat inclòs a la llista, malgrat que el Tribunal General de la Unió Europea ja va dir que aquest tràmit no era necessari. 

En el cas de Comín, però, a més, es va plantejar un recurs que encara no s'ha resolt. Una opinió de l'advocat general del Tribunal de Luxemburg dona la raó al candidat de Junts i ratifica que pot ser eurodiputat des del moment en què es proclamen els resultats

Fins que no es resolgui del tot la sentència --això podria ser a la tardor--, el Parlament Europeu entén que Comín té immunitat des de la proclamació dels resultats electorals, i podria continuar tramitant la petició per obtenir l'escó. Tot i això, l'Eurocambra manté que no pot decidir res fins que la JEC no l'inclogui a la llista dels eurodiputats electes. 

Des de Junts s'esperen al pronunciament final del Parlament Europeu, que entenen que no pot ser cap altre que concedir l'escó a Comín. Però això encara podria trigar una mica, fins que la justícia europea dicti sentència definitiva.

Més enllà del cas de Comín, a la llista d'eurodiputats electes enviada per la JEC hi falta també una candidata socialista que tampoc no ha jurat la Constitució al Congrés dels Diputats, però que ja ha dit que ho farà a la seva Junta Electoral Provincial.
 

El precedent de Junqueras

L'obtenció de l'escó per part de Comín sense jurar la Constitució compta amb el precedent del cas d'Oriol Junqueras, a qui el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va donar la raó a la seva sentència del 19 de desembre de 2019. La resolució judicial deia aleshores que el líder d'ERC era eurodiputat de ple dret des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees del 26 de maig d'aquell any.

Això vol dir que Junqueras tenia immunitat parlamentària des de cinc mesos abans que es dictés la sentència del judici del procés que el va condemnar a 13 anys de presó. El TJUE també deia que s'hauria d'haver aixecat la mesura de presó provisional per permetre que el candidat republicà es desplacés al Parlament Europeu, i que el Tribunal Suprem hauria d'haver demanat un suplicatori a l'Eurocambra.
 

Comín: "Hi ha jurisprudència, prometre la Constitució és irrellevant"

Per tot això aquest dilluns, després de saber que la JEC no incloïa el seu nom en la proclamació oficial de resultats, Comín va considerar intranscendent la decisió i va afirmar que "hi ha força jurisprudència europea que demostra que prometre la Constitució és irrellevant als efectes de l'acta d'eurodiputat".

Amb la jurisprudència actual --va dir Comín--, un president del Parlament Europeu que no el reconegui com a eurodiputat "s'arrisca" que Junts presenti una demanda contra la seva decisió i que la justícia europea els doni la raó.

ARXIVAT A:
JuntsParlament EuropeuToni Comín
Anar al contingut