Una hipoteca es pot encarir 250 euros al mes si ara s'ha de revisar (iStock/Pheelings Media)

L'euríbor, al 2,23%: així afecta les hipoteques l'encariment més gran de la història

Per a una hipoteca mitjana que li toqui revisió, això pot significar que les quotes s'apugin més de 200 euros al mes
Jordina Molas / Maria Fernàndez Actualitzat
TEMA:
Hipoteques

Des que l'euríbor va passar a terreny positiu, a l'abril, s'ha notat un augment de la firma d'hipoteques els últims mesos. Les dades més recents de l'Institut d'Estadística ja apunten que a Catalunya al juliol es van firmar un 21% més d'hipoteques que l'estiu passat.

Les presses van començar fa mesos amb l'escalada ràpida de l'euríbor. En mig any, ha passat d'estar en negatiu a enfilar-se per sobre del 2 per cent, i aquest setembre --segons el càlcul provisional-- ja ha arribat al 2,23%, el nivell més alt des del gener del 2009.

Això significa que a una hipoteca mitjana de Catalunya, que és de 167.000 euros, a 25 anys i amb un euríbor més un diferencial de l'1%, se li poden encarir les quotes més de 200 euros al mes.

 

L'Associació d'Usuaris Financers (Asufin) ha calculat què suposa l'increment de l'euríbor per a una hipoteca de 100.000 euros amb un 1% de diferencial, i també ha revisat la previsió per al desembre i l'ha situat al 3%.

Més feina a les notaries

Davant d'aquesta escalada, a les notaries estan veient com hi ha molt més moviment.

D'una banda, els que volen comprar un habitatge s'afanyen perquè volen aprofitar per fer-ho abans que els tipus d'interès s'enfilin més i, de l'altra, també veuen cada cop més hipotecats que volen millorar les condicions i passar la hipoteca a fixa, per pagar cada mes el mateix i no tenir ensurts.

És el cas de Miquel Santana, que ha decidit passar la hipoteca a tipus fix i ha pactat amb el banc que pagarà uns interessos del 2,23%, perquè ha vist que "com més tard et decideixes, els bancs estan pujant una mica".

A les notaries, amb la nova llei hipotecària, els nous compradors han de fer-hi dues visites: la primera, per repassar les condicions pactades amb el banc, i la segona, per fer la firma definitiva de la hipoteca.

En notaries com la Rúbies Tarragona expliquen: "Tinc la sensació que el ritme de les actes prèvies no para. Quan nosaltres signem una acta prèvia vol dir que hi haurà una hipoteca, una subrogació o una novació que es firmarà la propera setmana o els mesos que vindran".

Prevalen les hipoteques fixes

Des de la plataforma de comparativa d'hipoteques iAhorro.com, el seu conseller delegat, Marcel Beyer, recorda que "no ens hem de casar amb la nostra hipoteca durant 30 anys", perquè "és un dret del consumidor que si una altra entitat bancària ofereix millors condicions, puguem canviar", afegeix la notària Imma Rúbies.

Associacions com Dret i Compromís volen proposar que aquests canvis puguin ser automàtics i a preu fix a través d'un decret llei.

De moment, fonts del sector bancari confirmen que continuen oferint, en primer lloc, les hipoteques fixes, tot i que amb tipus cada cop més alts, que ja volten el 3%. I que es poden rebaixar els tipus d'interès finals si el client domicilia la nòmina o contracta assegurances o altres productes.

Però les associacions d'usuaris de banca alerten que s'ha de veure si surt a compte. Un informe d'Asufin a partir de les ofertes dels bancs principals avisa que aquests productes poden sortir fins a dos mil euros més cars que si es contracten per separat.

 

ARXIVAT A:
Banca Hipoteques Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut