Protecció davant la calor (Anna M. Sayols)

L'estiu del 2024, el més calorós de la història al món: alerten que anem cap a un clima estepari

Investigadors de a la UPC adverteixen que el clima mediterrani habitual passarà a ser més sec i fins i tot desèrtic en el 40% del territori espanyol

RedaccióActualitzat

Mai el planeta Terra havia tingut un estiu tan calorós com el d'aquest any. Ho diu el Servei de Canvi Climàtic Copernicus de la Unió Europea, que alerta que la pujada de les temperatures és una tendència clara a escala global. I és a Europa on l'escalfament s'està produint de manera més ràpida

Al continent europeu, la temperatura mitjana dels mesos de juny, juliol i agost ha estat de 20,3 graus. Això són 0,66 graus per sobre de la temperatura mitjana a Europa entre el 1991 i el 2020.

Aquests tres mesos han estat els més càlids al món amb una temperatura que s'enfila de mitjana als 16,8 graus. Si no hi ha una caiguda dràstica de les temperatures des d'ara fins al desembre, és probable que el 2024 torni a ser de rècord

Unes xifres que pel director de l'organisme, Carlo Buontempo, no són un fet aïllat. 

"Les temperatures d'aquest estiu no són un fet aïllat. Es una tendència molt clara de l'escalfament global. I l'europeu és el continent on les temperatures estan pujant d'una manera més ràpida". 

Buontempo recorda que, després de la Revolució Industrial, s'ha afegit una quantitat "enorme" de gasos d'efecte hivernacle. 

 

Calor i sequera

Les temperatures d'aquest estiu han estat especialment elevades a la regió mediterrània i al sud-est d'Europa, i han provocat importants episodis de sequera com els viscuts a Catalunya. Així ho raona Buontempo:

"En pujar la temperatura, augmenta l'evaporació i això contribueix a la situació de sequera, que poc a poc es va fent més important". 

En el conjunt del planeta, la temperatura s'ha tornat a situar aquest mes d'agost 1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials.

Una xifra que torna a incomplir els límits de l'Acord de París, que tenen com a objectiu limitar l'escalfament global dos graus per sota de la temperatura d'abans de la industrialització. 

Cap a un clima estepari

El clima a Espanya podria passar de ser mediterrani a estepari l'any 2050 a causa del canvi climàtic. Ho assegura un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya presentat al Congrés de la Societat Europea de Meteorologia, que se celebra aquests dies a Barcelona.

Segons la recerca, la temperatura mitjana anual augmentarà i passarà dels 15,8 als 18 graus, i si continua la tendència d'escalfament, les precipitacions es reduiran entre un 14 i un 20%.

Tot plegat farà que hi hagi un canvi important, i el clima passarà del Mediterrani habitual a ser més sec i fins i tot desèrtic en el 40% de tot el territori d'Espanya.

Així ho explicava a Catalunya Ràdio l'investigador de la UPC Josep Roca Caldera, un dels autors de l'estudi

"Hi haurà sequeres continuades i, per tant, serà un clima sec. Plourà menys i a més augmentarà la calor i per tant serà un clima estepari, sec, però més calent"

Segons l'investigador, però, encara hi ha una oportunitat per revertir la tendència: reduir de forma dràstica l'emissió de gasos d'efecte hivernacle es pot aturar i revertir una mica la situació. "Per tant, no és cert que no puguem fer res", rebla Roca Caldera. 

Mentrestant, Caldera també proposa adaptar les ciutats: canviar els materials perquè absorbeixin menys la radiació solar i fomentar que hi hagi arbres i parcs, que tenen un "efecte de generadors de fred i reguladors de la temperatura". 

El treball es basa en l'anàlisi de l'evolució de les temperatures i les precipitacions a Espanya des del 1977 fins al 2022.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut