esquelet d'estegosaure
L'Apex és l'exemplar més ben conservat d'estegosaure i es calcula que va viure fa 150 milions d'anys (EFE)

L'estegosaure més ben conservat del món, subhastat a Sotheby's per 44,6 milions de dòlars

La venda de l'esquelet d'aquest gran dinosaure, que va viure fa 150 milions d'anys, representa la xifra més alta mai pagada en una subhasta per un exemplar fòssil

Enllaç a altres textos de l'autor Cèlia Forment i Bori

Cèlia Forment i Bori

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@celiaforment
Actualitzat

Aquest dimecres s'ha subhastat a Nova York l'esquelet més gran i més ben conservat d'estegosaure. Batejat com a "Apex", es tracta d'un gran exemplar de dinosaure herbívor, de tres metres i mig d'alçada i més de sis de longitud, que va viure fa més de 150 milions d'anys al centre del continent nord-americà, en el que avui en dia és l'estat de Colorado, als Estats Units.

Es tracta d'un dels individus més ben conservats d'aquests animals, ja que s'han pogut recuperar fins a un 70% dels seus ossos.

L'esquelet s'ha venut per una quantitat rècord de 44,6 milions de dòlars, i multiplica gairebé per 10 el seu preu de sortida, en una subhasta de la casa Sotheby's que ha generat gran expectació. Representa la xifra més alta mai pagada per un exemplar fòssil en una subhasta.

La responsable de ciència de l'empresa de subhastes, Cassandra Hatton, ha explicat que aquest fenomen s'explica perquè es tracta d'un exemplar de dinosaure molt conegut, però "increïblement rar", del qual només se'n coneixen "vuit o nou exemplars a tot el món".

"És un d'aquests dinosaures que apareixen als llibres per pintar per a infants. Quan ets un nen, al llibre de dinosaures hi ha el tiranosaure, el triceratop, i l'estegosaure... És un dels tres dinosaures més reconeguts i populars de tots els temps."

Tot i així, insisteix que un exemplar "d'aquest calibre" no s'havia ofertat mai en una subhasta, així que la venda serveix per situar quant val realment.

Pla detall del crani de l'Apex, exposat abans de la subhasta
Pla detall del crani de l'Apex, exposat abans de la subhasta (EFE)

Trobat a la formació Morrison, la "mina de fòssils"

L'actual propietari de l'exemplar és un particular, caçador de fòssils professional i un apassionat per la paleontologia. Va trobar l'esquelet el 2022, al jardí de casa seva i el va batejar amb el nom d'Apex.

Anys abans havia comprat la seva finca al centre del que es coneix com la formació Morrison, una extensa àrea de més d'1,5 milions de quilòmetres, que cobreix territoris compresos en setze estats del centre dels Estats Units i el Canadà.

Es tracta d'una zona molt concorreguda pels paleontòlegs perquè es considera una veritable mina de fòssils. Es calcula que encara hi ha més del 75% de territori per explorar. De fet, el paleontòleg ja ha trobat a casa seva deu fòssils de dinosaure en els darrers dotze anys.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut