Plaça de la República, a Elna (ACN/Gemma Tubert)
Plaça de la República, a Elna (ACN/Gemma Tubert)

L'estat francès denuncia l'Ajuntament d'Elna per fer servir el català als plens

Elna es va convertir a l'abril en el primer municipi de la Catalunya Nord que permet l'ús del català als plens municipals

Redacció/ACNActualitzat

El prefecte dels Pirineus Orientals porta l'Ajuntament d'Elna, a la Catalunya Nord, davant la justícia francesa per haver permès debatre als plens municipals en català.

La denúncia, presentada al tribunal administratiu de Montepeller, arriba després que a l'abril el consistori aprovés canviar el reglament per permetre fer les intervencions en català.

Elna es va convertir així en el primer municipi de la Catalunya Nord que permet debatre als plens en català. Aquesta mesura, avalada pels serveis jurídics, havia de permetre l'ús del català als regidors sempre que després es traduïssin les intervencions al francès per facilitar la comprensió de tothom. A més, en el cas que es fessin actes escrites en català, la traducció al francès havia de "destacar" per damunt del català.

El consistori va aprovar --amb el vot en contra dels cinc regidors de partits de dretes de l'oposició-- canviar el punt 19 del reglament intern del consistori per permetre l'ús del català a les sessions plenàries.

Segons explica l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, poc després, però, van rebre una carta del prefecte demanant-los que fessin marxa enrere. "Li vam contestar que no i ara hem rebut l'assignació de la justícia", resumeix Garcia.

Des de l'Ajuntament no volen renunciar a fer servir el català als plens i estan disposats a arribar on sigui. Garcia no entén que el fet de parlar català als plens d'Elna ataqui els fonaments de l'estat francès:

"El més greu per mi són els motius. El precepte diu que parlar català en un ple de l'ajuntament d'Elna, un ajuntament petit de 10.000 habitants, ataca els fonaments de la República Francesa."

"Si han fet això per fer-nos por, no retirarem la deliberació, anirem fins al final del judici. Donarem les nostres explicacions i anirem on calgui anar. Perquè, a parer meu, la República Francesa no té futur si no és capaç de donar pas a la seva diversitat cultural."

L'alcalde afirma que si el tribunal els dona la raó, això podria obrir la porta a altres poblacions "de Còrsega, Alsàcia, Bretanya o el País Basc" a seguir l'exemple d'Elna


L'argumentació de l'administració francesa per denunciar l'Ajuntament d'Elna gira entorn de la premissa que l'única llengua oficial de la República Francesa és el francès i que, des del punt de vista constitucional, la utilització d'una llengua "regional en el si d'una assemblea deliberativa no sembla que estigui fonamentada". Consideren que el consistori es va excedir en les seves funcions.

El prefecte, a més, cita els dos primers articles de la constitució, en què es diu que "França és una república indivisible" i que "la llengua de la república és el francès", i cita algunes resolucions judicials en les quals se'ls donaria la raó.

L'alcalde d'Elna, però, considera que el que han fet no és il·legal i critica que el prefecte hagi decidit recórrer a la justícia. Assegura que si es tenen en compte només aspectes jurídics, el consistori hauria de guanyar el litigi: "Si el jutge adopta una decisió política, ja serà una altra cosa", afegeix.

 

ARXIVAT A:
Català França
Anar al contingut