L'estampa de la polèmica: un Sant Fèlix amb banyador i florejat divideix els vilafranquins

Tot i la controvèrsia, l'organització de la festa major d'enguany es mostra satisfeta amb l'estampa

Mireia Segú SolivaActualitzat

Cada any, els administradors de la festa major demanen a un artista local que faci l'estampa de Sant Fèlix. Una imatge que tothom acaba lluint en aparadors i cases particulars.

La florista vilafranquina Foix Cervera Esteve ha estat l'encarregada de fer la de la festa major de d'enguany. I ha recreat un Sant Fèlix amb banyador i el cap i la cara coberts de flors. La seva obra, però, ha generat sorpresa, controvèrsia i debat.

Segons l'encàrrec que va rebre dels administradors –les 5 persones encarregades d'organitzar la festa major del 2023- l'única condició era que tingués força color. A partir d'aquí, ella explica com va fer-ne la seva interpretació:

"L'única premissa que em van donar és que hi hagués color. Jo l'última exposició que vaig fer a Vilafranca eren uns estènsils vegetals, molt foscos, amb molses, blancs, negres... Vaig començar a treballar amb aquests elements, però me n'anava molt a l'obscuritat i llavors vaig decidir, que me n'anava a l'altra banda. Vaig dir... Visc en un lloc de platja, ho faig jo, la Foix, doncs m'enduc Sant Fèlix de vacances. I faig un Sant Fèlix festiu, lluminós, floral, de patxanga, per celebrar."

Foix Cervera, que fa anys que viu a Menorca, ha optat per una imatge fresca, acolorida i estiuenca del sant que no ha agradat a tothom. Entre els qui n'estan descontents, el rector de l'església de Santa Maria, que s'ha negat a repartir-la amb el full dels gojos, com es feia cada any.

Després de l'enrenou que va generar el tema i de la dimensió que s'hi va donar a les xarxes, els administradors tanquen la polèmica i se'n mostren satisfets.

Per Laura Bages Uberni, una de les administradores de la festa major d'enguany, la proposta de Cervera "va ser una sorpresa, perquè no se l'esperaven gens així", però reconeix que "també va bé que es generi una miqueta la polèmica i que es qüestioni una mica l'art, la festa i la lliure interpretació de l'artista."

Hi ha la tradició no escrita que els castellers, abans d'anar a plaça el dia de la Diada Castellera, recullen l'estampa de Sant Fèlix dels gojos que es reparteixen a l'església de Santa Maria i se la posen a la faixa, perquè els doni sort.

Enguany, però, com que la imatge no hi serà, perquè ha estat vetada, alguns castellers se n'han fet fotocòpies per tenir-la igualment. I han sorgit idees diverses per passejar Sant Fèlix aquest 2023. Se n'han fet des de samarretes a bosses de roba, que molts veïns i veïnes llueixen durant els actes d'aquests dies.

Més que amagar-lo, encara se l'ha visibilitzat de maneres més diferents. 

ARXIVAT A:
ArtEsglésia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut