Sala de comandament dels Mossos d'Esquadra

L'esquerra independentista denuncia suplantació d'identitats des d'ordinadors dels Mossos

Els afectats anuncien que han interposat una demanda i exigeixen depuració de responsabilitats a la Generalitat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Espionatge

El col·lectiu Alerta Solidària ha denunciat un suposat cas de suplantació d'identitat digital que hauria afectat la CUP i el seu entorn, però també altres entitats, com el Sindicat de Llogateres. Acusen els Mossos d'Esquadra i el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI) d'haver falsejat els seus correus electrònics. Els denunciats ho neguen.

Així ho hauria constatat una investigació de La Directa que recull tot un reguitzell de suplantacions d'identitat dutes a terme o bé a través d'accessos no autoritzats a correus electrònics o mitjançant una aplicació que permet falsejar l'adreça del remitent d'un e-mail.

Qui sigui que estigués al darrere d'aquesta maniobra es feia passar per militant de l'organització suplantada o per una persona externa interessada a militar-hi. Els periodistes Gemma Garcia i Jesús Rodríguez han comptabilitzat una seixantena de correus des dels quals es demanaven documents interns, informació sobre organigrames de col·lectius, campanyes o membres en particular, i es feien preguntes sobre el funcionament intern de les organitzacions contactades.

Segons La Directa, la maquinària de suplantació hauria accedit de manera irregular a correus en desús de la CUP, adreces electròniques de campanyes sectorials del col·lectiu juvenil Arran o del barceloní Ateneu La Base, amb els quals s'hauria escrit a altres grups.

També s'hauria utilitzat l'eina Emkei.cz, que permet falsejar l'adreça del remitent. Entre les suplantacions amb aquesta aplicació hi hauria el digital Vilaweb. La portaveu de l'organització juvenil La Forja, Lluna Berlanga, hauria rebut un email de l'adreça redaccio@vilaweb.cat amb preguntes sobre el seu col·lectiu.

En tots els casos, per evitar deixar al descobert la suplantació, els individus que controlaven els comptes adreçaven els receptors a una altra adreça i esborraven els enviaments de la safata de sortida quan havien accedit il·legalment a un correu electrònic.

Un error oportú i una trampa

Per evitar que es descobrissin les adreces IP, el número amb el qual es pot identificar un dispositiu amb connexió a internet, la persona o persones que haurien dissenyat aquest sistema utilitzaven un servei VPN, un instrument amb què es pot amagar el número identificatiu i la localització de l'aparell.

Però una possible errada hauria permès a La Directa confirmar que els dies 16 i 17 de juliol del 2020 es van fer dues connexions des d'una IP estàtica gestionada pel CTTI. Concretament, una adreça que estaria localitzada al Complex Egara, seu de la Comissaria Central dels Mossos.

El CTTI ha explicat des del seu compte de Twitter que qualsevol ordinador que formi part del sistema informàtic de la Generalitat navega amb adreces IP adscrites al mateix centre. Reconeixen, així, que aquesta operació es podria haver dut a terme mitjançant infraesctructura informàtica pública.

 

A banda, quan algunes de les parts implicades van començar a sospitar dels correus que rebien, els van parar una trampa obrint un núvol fictici amb la documentació que el suplantador els hauria demanat. Així van poder constatar que algunes de les adreces IP des de les quals s'escrivia estaven localitzades a Vic i a Madrid.

I qui sigui que fos que es va connectar des de la capital espanyola, ho va fer des d'un ordinador amb el nom d'usuari "Jordi".

Denúncies i crides a aclarir responsabilitats

En una compareixença de premsa duta a terme aquest dimecres al migdia davant de la conselleria d'Interior, Xavier Pellicer, portaveu d'Alerta Solidària, ha emplaçat el govern de Catalunya a donar una resposta "clara i urgent" i a determinar responsabilitats per aquests fets. Segons Pellicer, les dades recollides permeten apuntar a la implicació de "càrrecs intermedis" d'Interior.

El portaveu del grup antirepressiu també ha assegurat que altres organitzacions els estan contactant per explicar-los que haurien rebut correus semblants.

Amb Pellicer han comparegut Lluna Berlanga, en qualitat d'afectada i de portaveu de La Forja; Adriana Roca, d'Arran, i la diputada de la CUP Maria Sirvent. Alerta Solidària ha interposat una querella en nom de Berlanga i de diverses organitzacions per provar d'aclarir els fets.

Xavier Pellicer considera que s'haurien pogut cometre delictes de suplantació d'identitat i revelació de secrets amb l'agreujant d'haver estat comesos, suposadament, per funcionaris i implicar persecució de dades de tipus ideològic.

Els Mossos, per la seva banda, han negat les acusacions de suplantació d'identitat digital i han assegurat que sempre que duen a terme diligències d'investigació en qualitat de policia judicial ho fan sota el control de la judicatura.

ARXIVAT A:
Espionatge Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut