L'aranya teixidora, "Araneus ventricosus", a la seva teranyina
L'aranya teixidora, "Araneus ventricosus", a la seva teranyina (iStock)

L'espècie d'aranya que manipula les cuques de llum: els fa emetre senyals per atraure preses

El depredador altera els senyals intermitents de les cuques de llum mascle atrapades a la seva teranyina per imitar els senyals de les femelles i atrapar més mascles

RedaccióActualitzat

És sabut que alguns animals s'aprofiten o saben treure benefici d'altres espècies. Un estudi científic publicat recentment a la revista Current Biology ha revelat ara les sorprenents capacitats d'un tipus d'aranya [Araneus ventricosus] per manipular els senyals lluminosos que fan les cuques de llum que captura amb l'objectiu d'atraure més preses.

L'estudi, fet per investigadors xinesos de la Universitadt Agrícola de Huazhong i liderat per Xinhua Fu, ha permès descobrir que aquestes aranyes utilitzen les cuques de llum atrapades a la seva teranyina.

Les cuques [Abscondita terminalis] emeten senyals intermitents per comunicar-se entre elles. Ho fan mitjançant òrgans emissors de llum que tenen als seus abdòmens. Doncs bé, el document presenta una sèrie de proves que demostren que l'aranya aconsegueix alterar els senyals múltiples de llum que emeten els mascles que ja ha atrapat, de manera que imitin els senyals de les femelles, d'una única pulsió. Així, atrauen altres mascles, que es converteixen en el seu següent àpat.

Les cuques de llum fan servir diversos senyals per comunicar-se entre elles (iStock)

Les investigacions es van iniciar després que a l'investigador Xinhua Fu li cridés l'atenció el fet que pràcticament mai hi havia cuques de llum femelles a les teranyines d'aquest tipus d'aranya. Llavors, a partir d'extenses observacions de camp, amb l'ajuda de diversos ecòlegs del comportament, van veure que aquestes aranyes practicaven una comunicació enganyosa en "atrapar primer les cuques mascle i, posteriorment, predisposar els exemplars atrapats a emetre senyals bioluminescents que imitaven els que acostumen a fer les femelles".

"El resultat és que les cuques de llum mascle atrapades emeten senyals falsos que atrauen més cuques mascle a la teranyina".

Els seus estudis van mostrar que la teranyina capturava més cuques de llum mascle quan l'aranya hi era present, que no pas quan no hi era. Això els va portar a estirar el fil i a concloure que l'aranya intervenia en el comportament de les cuques capturades.


La mossegada o el verí, encara una incògnita

La troballa suggereix que les cuques mascle no alteren les seves llampades com a senyal d'auxili; per això els investigadors proposen que "són les aranyes les que alteren el senyal de les cuques". Sobretot, després de comprovar que, quan les alliberen, després d'un temps de recuperació, les cuques tornen a emetre els senyals normals entre elles.

Pel que fa a la forma en què l'aranya altera els senyals de les cuques de llum, els autors de la investigació admeten que necessiten més estudis per esbrinar si el verí de l'aranya o la seva picada en si provoquen canvis en el patró de llampades, o bé hi actua algun altre tipus de mecanisme.

Un dels investigadors, Daiquin Li, de la Universitat de Hubei i coautor de l'article, assegura que l'aranya implementa un procés especialitzat a partir de mossegar la presa repetidament:

"L'aranya implementa un procediment especialitzat de maneig de preses que implica atacs continus de mossegades immersives".

Els investigadors suggereixen també que pot haver-hi molts més exemples no descrits a la natura, encara sense descobrir, en els que els depredadors poden utilitzar el mimetisme per manipular el comportament de les seves preses, basant-se en senyals comunicatius que poden incloure so, feromones o altres mitjans.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientRecerca científicaBiodiversitat
Anar al contingut