A dia d'avui, els metges que treballen a urgències tenen l'expertesa però no l'especialitat
A dia d'avui, els metges que treballen a urgències tenen l'expertesa però no l'especialitat (3Cat)

L'especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències ja és una realitat

El personal mèdic que atén les urgències ha aconseguit una reivindicació històrica: Espanya era un dels pocs estats de la Unió Europea que encara tenia pendent reconèixer aquesta especialitat

Marta Arrufat Trigàs / Mònica Bertran i BrancósActualitzat

Han hagut d'esperar quasi 40 anys. Els professionals de la Medicina d'Urgències i Emergències a Espanya han estat reclamant tot aquest temps que sigui una especialitat mèdica més, igual que ho és a gairebé tot el món. Aquest dimarts, finalment, ho ha aprovat el Consell de Ministres, que encara no reconeix, però, l'especialitat de les infermeres.

Els metges que treballen en els serveis d'Urgències i d'Emergències s'enfronten cada dia a situacions més complexes: ictus, infarts, sèpsies, etc. "L'actuació en els primers moments és importantíssima i marca la diferència en el pronòstic i la qualitat de vida de les persones", explica Mireia Puig Campmany, cap de les urgències de l'Hospital de Sant Pau, que també presideix la Societat Catalana d'Urgències: "cada minut compta i les coses cal fer-les bé a la primera."

Per aconseguir-ho, fa falta dominar unes habilitats concretes i específiques, que han hagut d'adquirir pel seu compte, a base d'experiència i autoformació.

Mireia Puig ho resumeix així: "Les decisions s'han de prendre de forma molt ràpida i amb poca informació". La majoria dels que ara treballen en aquests serveis són, sobretot, metges de família i internistes.

Tenen l'expertesa, però no l'especialitat, com es queixa Àngels Gispert, cap d'Urgències de l'Hospital Josep Trueta: "És una especialitat que existia a la majoria dels països d'Europa i d'altres continents, i aquí teníem una situació anòmala des de fa anys, perquè no existia."

En realitat, volen aclarir aquestes expertes, els pacients no notaran cap canvi "perquè l'atenció que es dona ja és bona". El que vol aconseguir la creació de l'especialitat és una formació homogènia dels metges, que no depengui de cada professional ni de cada centre.

La doctora Gispert afegeix: "Volem assegurar que l'atenció als pacients sigui més equitativa, més homogènia i de més qualitat encara", es vagi al centre sanitari que es vagi.

Els metges que treballen en els serveis d'Urgències i d'Emergències s'enfronten cada dia a situacions més complexes
Els metges que treballen en els serveis d'Urgències i d'Emergències s'enfronten cada dia a situacions més complexes (3Cat)

Formació més estructurada, àgil i ràpida

El canvi és bàsicament per als metges, que ara tindran l'oportunitat de formar-se específicament en Medicina d'Urgències. "Serà una formació més estructurada, més àgil i més ràpida", assegura la doctora Puig: "en quatre anys assoliran un grau de competència alt, amb una formació més homogènia i més estructurada."

La formació compartirà dos anys comuns amb l'especialitat de Medicina de Família. Existirà un procediment, a més, perquè especialistes de l'una i l'altra puguin tenir la doble especialitat.

Un altre objectiu que es proposa és posar el seu granet de sorra per pal·liar la falta de metges, que és generalitzada, però que en els serveis d'Urgències es nota especialment.

Per Mireia Puig Campmany, "la creació d'especialistes propis permetrà, probablement, a poc a poc, anar aconseguint que hi hagi un dèficit menys estructural".

Però no sortiran els primers urgentòlegs abans del 2030. Els que ja estan treballant a les urgències podran accedir al títol de forma extraordinària, si compleixen certs requisits d'experiència i formació. Un reconeixement que arriba per als metges, però que, de moment, ha deixat de banda l'especialitat de les infermeres.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut