El president colombià, Gustavo Petro, ha visitat els nens rescatats a l'hospital

Lesly, l'heroïna: així van sobreviure els quatre germans colombians 40 dies a la selva

Els coneixements del medi de la germana gran, de 13 anys, podrien explicar com els quatre nens van aguantar una situació extrema

Meritxell Verdaguer VilageliuActualitzat

La història dels quatre germans que han sobreviscut 40 dies perduts a la selva més gran del planeta, l'Amazònia, ha fet la volta al món. Molts ho han qualificat de "miracle", però el cert és que, a mesura que es van sabent detalls del seu periple, el més segur és que hagin sobreviscut gràcies als coneixements ancestrals indígenes.

Vivien a la comunitat d'Araracuara, al mig de la selva. Un lloc tan remot que als anys 30 van decidir construir-hi una presó a l'aire lliure que va estar oberta fins a principis dels 70, i que tenia per murs la mateixa selva, un entorn impenetrable per a molts. 

El dia de l'accident d'avioneta que va portar els nens a l'inici d'un periple de cinc setmanes, els quatre menors i la seva mare marxaven d'Araracuara per retrobar-se amb el pare de la família, Manuel Ranoque, que havia deixat la zona després de rebre amenaces de la guerrilla que opera a la zona.

Els nens es van trobar en un lloc remot de la selva quan feia 40 dies que estaven perduts (Reuters)

El pilot d'avió va avisar que estaven tenint problemes amb el motor i poc després es va perdre el contacte amb l'aparell. Els tres adults de l'avió van morir, però els quatre nens van sobreviure, i aquí és on va començar el gran repte de la germana gran, la Lesly: salvar la seva vida i salvar la dels seus germans.


Lesly, l'heroïna

"Va ser la nena, la gran, la nostra heroïna, la que amb la seva saviesa va cuidar i va protegir els seus germans". Així ho va explicar Giovanny Yule, un dels indígenes que va liderar la recerca. 

Els coneixements indígenes de la Lesly, apresos a la seva comunitat uitoto, sobre l'entorn on ha crescut, les fruites que es poden menjar i els perills d'una selva on plou diàriament i hi ha desenes d'animals perillosos, van poder mantenir els quatre germans vius. 

Líders de les guàrdies indígenes es van afegir a les operacions de rescat per incorporar nous coneixements sobre la zona (Reuters)

Ella es va encarregar de cuidar durant 40 dies i 40 nits els seus germans Soleiny, de 9 anys, Tien Noriel, de cinc anys, i Cristin Neruman, un nadó de només un any. Segons han explicat alguns familiars, primer van menjar farina de iuca, quan es va acabar van començar a menjar llavors i després fruita.

Els elogis a la Lesly s'han generalitzat: el director mèdic de l'hospital on passaran les pròximes dues o tres setmanes també s'ha referit a ella com a heroïna, i el president colombià, Gustavo Petro, ha publicat una foto on abraça la Lesly, amb un text on fa valdre els coneixements indígenes:


L'esperit de la selva

Quan ja feia tres setmanes que els equips de rescat de l'exèrcit estaven buscant els nens, les institucions van entendre que l'operació Esperança, com s'havia batejat la recerca dels nens, necessitava el coneixement ancestral indígena.

Va ser llavors quan s'hi van afegir membres de la guàrdia indígena, organismes de defensa del territori pròpies de les comunitats indígenes, de quatre departaments selvàtics.

Pels indígenes, a la selva, cada arbre, animal, riu o muntanya té el seu propi esperit, i per això és molt important pactar amb la mare selva. Van considerar que la mare selva havia acollit els nens perduts i no els deixava sortir, com explica Giovanny Yule, membre de la guàrdia indígena nasa:
 

"Hi va haver una conversa espiritual amb els esperits de la mare selva, en aquesta conversa es va fer l'exercici d'obrir camí per poder estar al territori i poder harmonitzar-lo, poder establir així un acord perquè la mare selva pogués entregar els nens."


Segons les creences indígenes, quan algú és acollit o bé perdut a la selva, sempre es troba persones que l'orienten i el condueixen. Es creu que a la selva on es van perdre els menors hi ha indígenes no contactats, persones considerades per a les comunitats una clau essencial per a la supervivència dels nens. 
 

El rescat continua

Malgrat l'alegria d'haver trobat els quatre germans, el rescat no ha acabat. Wilson, un dels gossos de l'exèrcit que va ajudar a trobar els nens i que va passar amb ells els últims quatre dies, es va perdre en el moment final de l'operatiu de rescat.

El gos va ser clau per als equips de recerca, va ser el que va trobar al mig de la vegetació el biberó del nadó i les seves petjades van permetre arribar fins als menors. L'exèrcit ja ha informat que no deixarà la cerca fins a trobar-lo:


En aquest vídeo del "Telenotícies vespre" es poden veure imatges dels equips de rescat i sentir el testimoni dels avis dels nens, que mai havien perdut l'esperança de trobar-los:
 


Grups armats a la selva

La Lesly i els seus quatre germans han aconseguit sobreviure més d'un mes a la selva, però molts altres nens de Colòmbia no ho aconsegueixen dins les seves pròpies comunitats.

Moltes comunitats indígenes a Colòmbia pateixen la violència de grups armats i viuen sota amenaça de les guerrilles, com Manuel Ranoque, el pare dels nens trobats a la selva.

Sense anar més lluny, fa només unes setmanes que quatre menors van ser assassinats per dissidents de les FARC. Van fugir de la milícia selva enllà, però els van trobar i assassinar per desertors, malgrat que Colòmbia ha signat la pau amb les FARC i, més recentment i de forma temporal, amb l'ELN.

Així i tot, molts grups dissidents i paramilitars segueixen actius al país. El reportatge "Morir pels drets" del programa "30 minuts" explica la lluita dels pobles indígenes i camperols de Colòmbia i Mèxic per defensar els seus drets. 

ARXIVAT A:
Colòmbia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut