L'escola concertada demana un rescat per "evitar una crisi sense precedents"

La patronal de les escoles concertades xifra en gairebé 17 milions d'euros les pèrdues mensuals pel confinament del coronavirus

Redacció / AgènciesActualitzat

Les escoles concertades perden cada mes de confinament gairebé 17 milions d'euros. Són xifres de la patronal del sector, que demana un rescat per evitar una "crisi sense precedents en el sistema educatiu" per la pandèmia del coronavirus.

En una carta adreçada a la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats, demanen a la Generalitat que traslladi la petició d'ajuda al govern espanyol, al costat de les necessitats de la resta de centres que conformen el Servei d'Educació de Catalunya.

Les patronals argumenten que la mesura, "tot i necessària", de clausurar els centres a causa de la pandèmia "ha provocat que la seva situació econòmica i financera s'hagi convertit en crítica fins al punt de col·locar-los al límit de la fallida".

Les causes són diverses i "han culminat en una tensió de tresoreria i falta de liquiditat en tots els centres concertats del Servei d'Educació de Catalunya", asseguren.

Entre elles, es troba la situació de moltes famílies afectades per un ERTO o que han perdut la feina durant el confinament i "que ara no poden atendre amb normalitat les aportacions voluntàries o d'altres contribucions a la despesa del centre".

Les patronals també atribueixen els impagaments per part de les famílies als "missatges emesos des d'Educació en què afirmaven que la Conselleria es feia càrrec de totes les despeses de funcionament dels centres", cosa que les patronals consideren que no és cert.

 

 

Despesa de personal i falta d'ingressos

Malgrat aquests impagaments, les patronals afirmen que han de seguir fent front a la despesa que suposa el manteniment del personal que no cobreix el concert educatiu, com el PAS, personal docent, i la majoria de despeses inherents al funcionament d'un centre educatiu.

Per justificar la pèrdua de liquiditat, les escoles concertades també fan referència a la "pèrdua absoluta d'ingressos corresponents als serveis opcionals com menjador o extraescolars".

Aquests ingressos, diuen, són una "font complementària i important dins el pressupost total del finançament d'un centre concertat".

Les patronals també fan al·lusió al fet que determinats grups de famílies han deixat d'abonar les quotes perquè els "ha penetrat el discurs que no s'ha de pagar pels serveis que no es reben".

Segons els signants de la carta, aquests missatges s'estan emetent "amb insistència des dels mitjans de comunicació, xarxes socials, i també per part de les agències oficials de consum" quan "des del primer dia de confinament, hem mantingut l'activitat escolar per via telemàtica", afirmen les patronals del sector.


Més de 700 centres, el 33% de l'alumnat

La xarxa d'escoles concertades agrupa 702 centres educatius, dona feina a 19.172 professors i escolaritza 366.000 alumnes, que signifiquen el 33% de tot l'alumnat del sistema educatiu no universitari català.

La carta la firmen agrupacions d'escoles concertades com l'Agrupació Escolar Catalana, l'Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya, la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

 

Aquesta mateixa setmana, algunes escoles concertades han denunciat que el Departament no els dona material de protecció per a la preinscripció. Els centres es van mostrar "sorpresos i indignats" en rebre la comunicació del Departament d'Educació segons la qual queden exclosos del repartiment de material de protecció sanitari en el procés de preinscripció.

L'escola concertada va demanar a l'abril per carta al president de la Generalitat, Quim Torra, l'aplicació anàloga de les mesures previstes per a la Covid-19 també als seus centres.

Aquest divendres el departament d'Educació ha anunciat que la Generalitat pagarà als centres concertats material de protecció sanitari per als treballadors que atenguin durant els dies de preinscripció presencial a les escoles després de les queixes de les patronals i associacions de famílies de la concertada.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut