L'exconseller i eurodiputat de Junts Toni Comín atenent els mitjans aquest dijous a Brussel·les (ACN/Albert Cadanet)

L'escó de Toni Comín: tocat de mort?

La sentència de la justícia europea complica molt la possibilitat que l'eurodiputat electe de Junts pugui exercir el seu mandat
Enllaç a altres textos de l'autor

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat
TEMA:
Toni Comín

Fa dos mesos i mig que ha començat la nova legislatura del Parlament Europeu. En concret, el 16 de juliol. I des d'aleshores, Toni Comín no ha pogut seure al seu escó d'eurodiputat electe de Junts. Ara sembla clar que això no se solucionarà ni a curt ni a mitjà termini. El motiu: la sentència ferma del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) d'aquest dijous.

Aquesta sentència desestima el recurs que tant Comín com Puigdemont van presentar a l'inici de l'anterior mandat contra l'aleshores president del Parlament Europeu, el popular Antonio Tajani.

El 27 de juny del 2019, Tajani no els va reconèixer com a eurodiputats ja que els seus noms no apareixien a les llistes enviades per la Junta Electoral Central (JEC) espanyola perquè no havien acatat la Constitució de forma presencial.

Ara, la justícia europea ha donat la raó a Tajani. Ha dit que, en aquell moment, no podia fer una altra cosa perquè un president del Parlament Europeu no té competències per qüestionar les llistes que envia la Junta Electoral d'un estat membre. 

La justícia europea es pronuncia sobre la decisió de Tajani. Però, en el fons, també avala l'actual presidenta de l'Eurocambra, la popular Roberta Metsola. Per què? Doncs perquè Metsola ha deixat vacant l'escó de Comín pel mateix motiu: perquè el seu nom no apareixia a la llista que va enviar la JEC espanyola per no haver acatat la Constitució de forma presencial. I ara, amb aquesta sentència ferma del TJUE, és pràcticament impossible que Metsola canviï d'opinió.

Comín ha admès que no s'esperaven que el TJUE desestimés el seu recurs i aquest mateix dijous ha reivindicat que "més que mai era el moment perquè el tribunal sortís a protegir la democràcia europea, i clarament no ho ha fet".

Puigdemont i Comín a l'entrada del Parlament Europeu després de recollir les acreditacions definitives que els reconeixen com a eurodiputats, el 6 de gener del 2020

Què pot fer ara Toni Comín?

La mateixa sentència del TJUE li proposa una primera via: que vagi als tribunals espanyols. Diu que pot demanar que, des d'allà, es plantegi una consulta, una qüestió prejudicial al mateix TJUE sobre si el requisit d'acatar la Constitució per ser reconegut com a eurodiputat encaixa o no en el dret europeu.

Es tracta d'una via lenta i amb un futur incert. Però Comín ja ha dit que la seguirà i que la justícia espanyola està obligada a plantejar aquesta prejudicial a l'europea, si li demanen.

Comín també pot continuar la batalla a la justícia europea. De fet, fa uns dies ja va presentar un recurs al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) contra la decisió de Metsola de no acreditar-lo. Però és un recurs a un tribunal de primera instància, el TGUE, quan la instància superior, el TJUE, ja s'ha pronunciat sobre la qüestió. Canviant Metsola per Tajani. Però, en el fons, ja ha deixat clar que un president del Parlament Europeu no té competència per qüestionar les llistes que envia la Junta Electoral d'un estat membre.

Queda una última opció. Quan previsiblement el Tribunal Suprem rebutgi l'últim recurs que Comín ha presentat contra la decisió de no amnistiar-lo per la malversació de l'1 d'Octubre, podrà presentar recurs al Constitucional. Si aquest tribunal li dona la raó i se li acaba aplicant l'amnistia, Comín ja podria tornar sense risc d'anar a la presó, passar per Madrid i acatar la Constitució. En aquest cas, complert el requisit imposat per la llei electoral, ja podria ocupar el seu escó com a eurodiputat.

Però el Constitucional ja es va donar un termini d'entre sis mesos i un any per resoldre les primeres qüestions sobre la llei d'amnistia. Per tant, el camí perquè Toni Comín pugui ocupar el seu escó d'eurodiputat de Junts serà llarg.

 

ARXIVAT A:
Judicial Junts Parlament Europeu Toni Comín
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut