Les vinyes del Penedès, en perill per la demora dels pèrits després del temporal de dissabte

Els primers càlculs apunten que hi ha unes 1.500 hectàrees afectades per la pedregada i es donen per perduts uns 10 milions de quilos de raïm

No va arribar al quart d'hora. Va ser el temps que va trigar el temporal de dissabte passat a travessar les vinyes d'en Daniel Salvador Galimany, al barri de la Rovira Roja, a Sant Martí Sarroca, a l'Alt Penedès. En aquests 15 minuts se'n va anar en orris la feina de tot l'any.

"La collita està el 100% perduda. No queda cap pàmpol. De raïm, has de resseguir 30 o 40 ceps per trobar-ne un, i això vol dir que el desastre és total."

Donant per fet que aquest any ja no hi ha res a fer, ara la prioritat és aconseguir que la vinya no emmalalteixi i que l'any que ve pugui fer el raïm que aquest any s'ha perdut.

Les destrosses provocades per la pedra han fet "ferides" a les branques que ara són una porta d'entrada per a fongs i bacteris. Si no es fa un tractament d'urgència corren el risc, a la llarga, d'arribar a morir.

Les "ferides" a les branques dels ceps, fruit del temporal de dissabte, són una porta d'entrada de fongs i bacteris (3Cat)

Hi ha dos tipus de tractaments: ensulfatar i, en els casos més extrems, podar, per aconseguir que el cep creixi de forma saludable de cara a l'any que ve.

Precisament, en els casos en què cal podar, ha aparegut un problema sobrevingut, que és el peritatge dels danys per poder cobrar l'assegurança. Ho explica Francesc Olivella, el director de la D.O. Penedès:

"En els casos en què cal podar, els peritatges s'han de fer en 48 hores com a màxim per no posar en risc la planta. Aquest temps ja ha passat i no ens consta que cap pèrit d'Agroseguro hagi vingut."

Un dels tractaments per evitar que les vinyes afectades pel temporal de dissabte passat és l'ensulfatat (3Cat)

I en el cas d'estar assegurat i d'aconseguir un peritatge més o menys a temps, hi ha un segon maldecap amb l'assegurança, tal com assenyala Jaume Domènech, un altre dels viticultors afectats:

"Actualment, només ens deixen assegurar entre 30 i 35 cèntims el quilo de raïm, depenent de la varietat, i això és poc més de la meitat del preu que es va pagar l'any passat. Les assegurances han d'estar amb preus reals per poder-se recuperar en cas d'un desastre com aquest."

Les primeres estimacions apunten que hi ha més de 1.500 hectàrees afectades, dividides en dues zones. La de més al nord, entre Guardiola de Font-rubí i Sant Martí Sarroca, i la del sud, entre Santa Margarida i els Monjos i la Múnia. Es donen per perduts uns 10 milions de quilos de raïm.

Un mapa amb el recorregut que va fer el temporal de dissabte passat (3Cat)

Amb una afectació tan gran, els viticultors no són gaire optimistes i donen per fet que la visita dels pèrits no serà fins d'aquí una o dues setmanes. Per tant, es veuen amb el dilema de podar i no cobrar l'assegurança o posar en risc el futur de la seves vinyes.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut