Les vacunes han evitat gairebé 3.000 morts per Covid a Catalunya, segons el BIOCOMSC

La campanya de vacunació ha evitat més de 64.000 contagis, que haurien multiplicat la pressió hospitalària i a les UCI

RedaccióActualitzat

Des que el 27 de desembre es va administrar la primera dosi de la vacuna contra la Covid, la campanya de vacunació ha evitat gairebé 3.000 morts a causa de la pandèmia.

Així ho han estimat els experts del BIOCOMSC, el grup de recerca sobre biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Si no fos per les vacunes, doncs, aquest 2021, fins al 30 de juliol, hi hauria hagut gairebé 8.500 morts per coronavirus, i no les 5.546 que s'han comptabilitzat. Serien 13 defuncions diàries més, de mitjana, per bé que es concentrarien en la segona quinzena de juliol, quan haurien mort més de 200 persones cada dia.

La clau per evitar tantes morts, segons el BICOMSC, ha estat vacunar primer els més vulnerables.

A tall d'exemple, Martí Català, investigador del BIOCOMSC i del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya (CMCiB), amb seu a Badalona, explica que "aquesta [cinquena] onada ha tingut un nombre de casos semblant al que vam tenir en la primera onada, i, en canvi, l'afectació hospitalària i de morts ha estat molt menor".

Això demostra, afegeix, "la importància de vacunar-se i que vacunar les persones més susceptibles d'acabar amb malaltia severa et protegeix".

Vacunació d'una adolescent a Fira Barcelona (EFE/Marta Pérez)

De fet, segons els investigadors, ara mateix, en plena cinquena onada, sense vacunes, hi hauria unes 6.000 persones ingressades per Covid, en comptes de les gairebé 2.300 que ha arribat a haver-hi en el pic de pressió hospitalària.

D'aquestes, unes 1.300 serien malalts crítics a les UCI, una xifra que dobla amb escreix la més alta assolida fins ara, de 588. I serien, sobretot, persones grans.

Pel que fa als contagis, el BIOCOMSC calcula que se n'han impedit més de 64.000, que haurien suposat 136.064 dies d'hospitalització i 27.315 ingressos a l'UCI més dels que hi ha hagut.

Els experts, de tota manera, insisteixen que la vacuna no para la infecció i que, per tant, no es pot abaixar la guàrdia i cal mantenir les mesures de protecció conegudes: mascareta, distància, higiene de mans i ventilació.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut