Les vacunes frenen les variants britànica, sud-africana i brasilera, segons nous estudis
Un home es fa una selfie mentre rep la vacuna de la Covid en una instal·lació esportiva a Jerusalem (Reuters/Ammar Awad)

Les vacunes frenen les variants britànica, sud-africana i brasilera, segons nous estudis

Estudis amb Pfizer, Moderna i Novavax mostren que també poden evitar infeccions causades per aquestes variants

Actualitzat

Les vacunes contra la Covid desenvolupades per Pfizer/BioNTech, Moderna i Novavax també són eficaces contra diverses variants del coronavirus SARS-CoV-2, segons mostren estudis acabats de publicar.

En el cas de Pfizer, les dades obtingudes per un equip d'investigadors del Ministeri de Salut d'Israel i de l'empresa nord-americana s'han publicat a la revista The Lancet.

L'estudi aprofita la campanya de vacunació massiva a Israel, que té com a objectiu administrar el producte de Pfizer als 6,5 milions d'habitants de 16 anys o més.

Els autors han analitzat dades dels primers mesos de la campanya de vacunació, del 24 de gener al 3 d'abril. En aquesta segona data estaven vacunats amb les dues dosis el 72,1% dels ciutadans de 16 anys o més.

En aquest període hi va haver a Israel 232.268 infeccions per SARS-CoV-2, amb 7.694 hospitalitzacions, 4.481 casos greus o crítics i 1.113 morts per Covid.

Els càlculs, que s'han fet tenint en compte la incidència en persones vacunades amb les dues dosis i en persones no vacunades, permeten concloure als investigadors que dues dosis de les vacunes eren molt eficients en tots els grups d'edat, inclosos els més grans de 84 anys.

Concretament, la protecció de la vacuna era, en conjunt, del 95,3%. Per prevenir la infecció asimptomàtica era del 91,5%, però del 97,2% contra Covid que requerís hospitalització i 96,7% de mort per la malaltia.

Un element important és que en el 94,5% dels infectats es va trobar la variant B.1.1.7, detectada per primer cop al Regne Unit i que és molt contagiosa.

Les anàlisis en condicions reals i en una població àmplia mostren que les dues dosis són molt efectives fins i tot quan la variant B.1.1.7 és dominant. Els autors conclouen amb aquest comentari:

"Aquestes troballes tenen importància internacional a mesura que els programes de vacunació s'estenen per la resta del món i suggereixen que altres països poden assolir disminucions marcades i sostingudes en la incidència de la SARS-CoV-2 si arriben a aquest ús elevat de la vacuna."

 

Eficàcia de Novavax contra la variant de Sud-àfrica

Un altre estudi, en aquest cas publicat al New England Journal of Medicine, mostra que la vacuna de Novavax té eficàcia per prevenir la Covid quan hi ha una gran presència de la variant B.1.351, detectada per primer cop a Sud-àfrica.

Novavax és una petita empresa nord-americana amb seu a Gaithersburg, Maryland, i la seva vacuna de la Covid es basa en nanopartícules que porten a l'interior la proteïna de l'espícula del virus sintetitzada per biotecnologia.

Els autors, de Novavax i de centres sud-africans, van fer un assaig clínic en fases 1 i 2 amb adults de 18 a 84 anys que eren seronegatius per al virus VIH i un de 18 a 64 anys que eren positius però estaven en situació mèdica estable.

Estudiar els efectes de la vacuna en la població seropositiva és molt important, perquè a Sud-àfrica al voltant del 20% dels adults d'entre 15 i 49 anys són portadors del VIH.

Els més de 4.300 participants es van dividir en dos grups iguals. Un va rebre la vacuna i l'altre un placebo.

L'eficàcia de la vacuna va ser del 60,1% entre els seronegatius. En conjunt, va ser del 49,4%. Tenint en compte només els que van ser infectats amb la variant B.1.351, l'eficàcia va ser del 51,0%.

Aquest percentatge és inferior a l'aconseguit en un assaig en fase 3 amb la vacuna de Johnson & Johnson/Janssen, que s'administra en una sola dosi. En aquest cas, l'eficàcia era del 64% al cap de 28 dies, amb un 95% dels casos deguts a la variant predominant a Sud-àfrica.

Però la vacuna de Novavax s'ha mostrat molt més eficaç que la d'Oxford/AstraZeneca, que en un assaig en fase 2 amb més de dues mil persones va mostrar una eficàcia del 10% contra aquesta variant, si bé la majoria de casos produïts van ser lleus o moderats.


La vacuna modificada de Moderna, eficaç en tercera dosi

El tercer estudi que s'acaba de conèixer encara no s'ha publicat i ha estat anunciat en un comunicat de premsa per l'empresa Moderna.

Segons la companyia, dades inicials d'un assaig en fase 2 mostren que una tercera dosi de la seva vacuna en persones que n'havien rebut dues és efectiva per evitar el contagi amb les variants B.1.351 i amb la P.1, identificada en primer lloc al Brasil.

L'assaig es va fer amb una tercera dosi de dos models de la vacuna de Moderna. Un grup va rebre la vacuna que ja està aprovada en diversos països i a un altre grup n'hi van administrar una versió millorada, dissenyada per ser més eficaç contra la variant B.1.351.

Amb la tercera dosi, tots dos grups van mostrar protecció contra aquestes variants, però l'eficàcia va ser superior en els que van rebre la versió modificada.

A més, una bona notícia afegida és que aquesta versió no només va mostrar eficàcia contra la variant present a Sud-àfrica, per a la qual s'havia dissenyat, sinó també contra la descoberta al Brasil, amb la qual comparteix algunes mutacions.

Les darreres setmanes, dirigents de Pfizer i BioNTech havien comentat que probablement caldria administrar una tercera dosi a les persones que ja havien rebut les dues primeres.

Tant els responsables d'aquestes empreses com els de Moderna també han insistit des de fa mesos que adaptar les seves vacunes, basades en l'ARNm, a noves variants és relativament ràpid.

Els resultats anunciats per Moderna semblen confirmar-ho. I també donen suport a la idea que caldrà revacunar cada any contra la SARS-CoV-2, adaptant la vacuna a les variants que sorgeixin –com es fa amb la grip.

La bona notícia és que, segons aquests estudis, algunes vacunes actuals ja són força eficients contra diverses variants i que l'adaptació a les noves també sembla donar molt bon resultat.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut