Logo de Google sobre una de les seves seus a Wrocław, Polònia
Google facilita des del 27 d'abril un formulari per demanar que s'eliminin els enllaços amb informació personal que apareguin als resultats de cerca
Dret a l'oblit

Les teves dades personals són a Google? Com demanar que el cercador t'oblidi

El motor de cerca Google ha presentat recentment, pressionat per les lleis, multes i sentències europees, un formulari que facilita el procés per eliminar els resultats de cerca que incloguin informació personal

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

L'egosurfing és la pràctica de fer cerques a internet sobre un mateix per trobar entre els resultats llocs web que continguin informació personal. Tot i que aquesta pràctica també es coneix com a "vanity searching", no és només una activitat vanitosa: es tracta d'un important exercici de ciberseguretat.

Un cop feta la cerca, és habitual descobrir que hi ha llocs web que acumulen informació sensible, dades personals, que suposen una vulnerabilitat per la pròpia seguretat digital. Conèixer quina informació personal està a l'abast de qualsevol persona permet començar a avaluar els riscos de patir atacs basats en enginyeria social que sovint acaben amb robatoris d'identitat, captures il·lícites de dades o fraus econòmics.

Fins fa poques setmanes, demanar a Google que complís amb el dret a l'oblit i que eliminés qualsevol resultat que oferís informació personal era una batalla pràcticament impossible, molts cops vista com David contra Goliat. Tot això ha canviat recentment amb l'anunci de Google d'un nou procés per sol·licitar l'eliminació dels resultats sensibles per la privacitat dels seus usuaris.

Pressionat per diferents sentències i multes, i el desenvolupament de noves lleis europees de protecció de la privacitat dels seus ciutadans, Google ha presentat un formulari per "sol·licitar l'eliminació de certes informacions sensibles i d'identificació personal".

Google permet demanar l'eliminació de resultats de cerca que incloguin informació de contacte, direcció postal, números de telèfon personals, correus electrònics, números d'identificació oficial (DNI o Seguretat Social, per exemple), número de compte bancari o targeta de crèdit, documentació mèdica o credencials d'autenticació confidencials.

En el formulari cal indicar quin tipus d'informació es vol eliminar i quines paraules clau poden fer arribar-hi, a més de demanar una relació exacta dels enllaços que hi apunten i captures d'imatge que en mostrin la visibilitat. Google avaluarà si "les URL enviades entren a l'àmbit" de la seva política i aleshores decidiran si es retiren de totes les consultes o només dels resultats de cerca que incloguin paraules clau determinades, com un àlies o el nom real de la persona que ho sol·licita.

 

La informació no desapareix d'internet

Tot i que Google acabi eliminant els resultats de cerca, això no significa que la informació desaparegui dels llocs web que els emmagatzemen, de les xarxes socials o dels servidors privats que la inclouen. El que pot fer Google és eliminar els resultats del seu servei, és a dir, tot allò que mostrarà Google quan algú en faci una cerca al seu buscador.

Per eliminar definitivament la informació personal de determinats llocs web, tal com recorda també Google en el formulari, l'opció més eficient és parlar directament amb els responsables que la gestionen, els coneguts com a "webmasters" de cada pàgina que inclogui les dades que volem fer desaparèixer.

En canvi, si el que volem és fer desaparèixer dades personals que han publicat usuaris privats en xarxes socials, cal parlar directament amb ells, denunciar-ho a la plataforma que allotja els continguts o seguir un procés judicial.

Una persona fa una cerca a Google des d'un ordinador de sobretaula
Els resultats de les cerques a Google poden incloure informació personal que es pot demanar a Google que elimini (Pexels)

Desaparèixer del centenar de referències que la xarxa té de cada ciutadà és pràcticament impossible. Per moltes persones, però, Google és la principal porta d'entrada a internet. Al cap i a la fi, és el motor de cerca més utilitzat del món, ve inclòs per defecte a la majoria de barres de navegació i a la pàgina d'inici de molts navegadors, a més de ser el cor del més popular: Google Chrome.

Que el cercador subsidiari d'Alphabet permeti esborrar els resultats que portin qualsevol persona a informació personal és una mesura incompleta però prou efectiva per desaparèixer, a efectes pràctics, de la principal porta d'accés a la informació.

ARXIVAT A:
GoogleEspionatgeTecnologiaSeguretat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut