Sandàlia de cuir de l'època romana
Sandàlia de cuir de l'època romana

Les sandàlies romanes: "objecte identificador" del seu propietari

Una exposició al Museu Pitti de Florència promet satisfer la curiositat dels fetitxistes de sabates i dels amants de les curiositats històriques

RedaccióActualitzat

Quan ja comença a acostar-se la primavera, una nova exposició sobre calçat antic que es fa al Museu Pitti de Florència vol recordar la varietat de sandàlies que utilitzaven a l'antiga Roma.

Els clàssics sempre han estat un mirall per a la moda actual més puntera. En aquesta original mostra es poden contemplar de les sandàlies més senzilles a les més elegants i sofisticades que lluïen els peus dels antics romans.
 

sandàlia romana de cuir

"Als peus dels déus: l'art del calçat a l'antiga Roma, el cinema èpic i la moda contemporània", inclou 80 escultures, peces decoratives i també sandàlies antigues i noves, moltes en préstec de museus internacionals.
 

 

 

Objecte identificador

Un accessori senzill com la sandàlia és la protagonista de l'exposició i demostra que a l'antiguitat actuaven com a "objecte identificador" de qui era el seu propietari.

Revelaven gran quantitat d'informació sobre qui les portava: sexe, professió o estat econòmic. Eren molt més identificadores que no ho és el calçat d'avui en dia, ja que la moda actual està molt globalitzada.

La sandàlia humil es remunta a fa uns 10.000 anys i va tenir el seu gran impuls amb els antics grecs, les deïtats dels quals eren els millors models a seguir.
 

Posant les sandàlies a la deessa Artemisa. Detall ceràmic

A la mostra se'n poden veure exemples en peus d'antigues escultures de marbre i bronze. Aquests peus van ben adornats amb "krepides", sandàlies amb una intricada xarxa de cordons que cobreixen el peu.

Aquest calçat també es pot observar a diverses ceràmiques gregues que daten del segle V aC.: mostren escenes domèstiques i d'altres relacionades amb els déus on les sandàlies hi apareixen dibuixades amb feqüència.
 

Una prostituta es posa les sandàlies. Detall ceràmic

 

Sandàlies amb mitjons

El calçat grec va aplanar el camí, segles després, per a la "càliga", una sandàlia forta i resistent que portaven els soldats romans. El seu ús es va estendre als centurions, però no als oficials superiors. Sovint els centurions i soldats inferiors eren distingits com a caligaii.

Aquesta sabata va donar el nom a l'emperador Calígula. I posar aquest sobrenom a l'emperador Gai Juli Cèsar August Germànic va ser idea dels soldats de les legions, que tot fent broma, el disfressaven de legionari i el calçaven amb càligues.

 

Aquestes sandàlies baixes amb els dits dels peus exposats, reforçades amb bastons de ferro martellats a les soles i de vegades portades amb mitjons, eren un calçat ideal per a l'exèrcit. S'ha de pensar que sovint es desplaçava fins a 35 quilòmetres al dia.
 

 

També van ser la inspiració per als dissenyadors de vestuari de Hollywood encarregats d'equipar els protagonistes de pel·lícules com "Ben Hur", el 1959, i "Cleòpatra", el 1963, o fins i tot "Gladiator" de l'any 2000.
 

Les sandàlies que lluïa Liz Taylor a "Cleopatra"

L'exposició col·loca al costat de sandàlies antigues el calçat d'aquestes pel·lícules, incloses les botes que portava Charlton Heston a "Ben Hur", o les plataformes daurades d'Elizabeth Taylor a Cleòpatra. "

Lorenza Camin, comissàries de l'exposició:

"El calçat al cinema ofereix algunes comparacions molt precises basades en l'estudi detallat de com es van crear les sabates"
 

 

 

Sandàlies de gladiador

I no s'ha d'oblidar les famoses sandàlies de gladiador amb tires de pell que arribaven sota genoll. Un calçat que ha inspirat grans creadors moderns com Yves Saint Laurent, Ferragamo i Richard Tyler. Fins i tot Emilio Pucci en va fer una recreació amb 26 bandes de cuir que s'adaptaven a la cama.
 

 

I per acabar amb els peus adolorits, a la mostra també es pot contemplar un escalfador terapèutic del s. II dC. Un objecte ceràmic en forma de peu amb una cavitat dintre de la qual si podia abocar aigua calenta.

L'exposició, doncs, promet satisfer la curiositat dels fetitxistes de sabates i dels amants de les curiositats històriques.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut