Una pediatre atenent en un centre d'atenció primària
Salut està actualitzant les revisions pediàtriques periòdiques (ACN)

Addicció a les pantalles: les revisions pediàtriques inclouran la prevenció i detecció precoç

Catalunya s'avançarà així a una de les mesures que inclou l'avantprojecte de llei sobre la protecció de menors en entorns digitals que ha aprovat el govern espanyol

RedaccióActualitzat

Detectar addiccions a les tecnologies de manera precoç i prevenir la sobreexposició a les pantalles en la infància. És el que el Departament de Salut preveu posar en marxa al setembre, avançant-se a una de les mesures que inclou l'avantprojecte de llei espanyol sobre la protecció de menors en entorns digitals que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres.

Aquesta feina de detecció i prevenció es farà a través de les revisions periòdiques dels pediatres als centres d'atenció primària (CAP), que defineixen les comunitats autònomes i que Salut està actualitzant.

Introduint aquesta "revisió digital" es vol actuar abans davant patologies relacionades amb una sobreexposició o un ús inadequat de les tecnologies.

"El fet que es detecti de manera precoç des de pediatria és important perquè es pot actuar", assegura Susanna Jiménez, cap del servei de Psicologia clínica de l'Hospital de Bellvitge.

Jiménez afegeix que hi ha diversos tipus d'abordatge a aquestes patologies, adaptables a cada cas. En els casos més lleus, amb "recomanacions a la família, indicacions i suport a l'infant o l'adolescent n'hi haurà prou", mentre que en els casos més greus on aquestes mesures siguin insuficients, hi ha "programes de tractament i dispositius especialitzats".
 

Una preocupació per als pediatres

Segons dades del Ministeri de Joventut, l'edat mitjana d'accés al primer mòbil són els 11 anys. Prop del 95% dels adolescents utilitza internet més de cinc hores al dia durant els caps de setmana, i el 98% està registrat en alguna xarxa social.

Amb dades com aquestes a la mà, els pediatres catalans asseguren que hi ha prou evidència que relaciona l'ús inadequat de les pantalles i telèfons mòbils amb problemes en el desenvolupament neuronal i d'aprenentatge i en la salut física, mental, social i afectivosexual dels menors.

És per això que recomanen, entre altres coses, que no tinguin accés a les pantalles fins als dos anys, menys de 30 minuts diaris fins als sis, o un màxim d'una hora fins als dotze.

Consells que recull la societat catalana de pediatria en una guia específica per a les famílies, així com l'Associació Espanyola de Pediatria. Totes dues subratllen que els pares i persones responsables han de donar exemple fent un ús saludable del mòbil.

L'avantprojecte de llei aprovat aquest dimarts pel govern espanyol, a banda de les revisions pediàtriques, també inclou altres mesures com la creació de centres especialitzats o l'obligació que els mòbils, les tauletes, els ordinadors i els televisors hagin de portar de fàbrica un control digital parental.

També preveu un pla d'alfabetització digital i el desenvolupament d'una estratègia de protecció a la infància i adolescència inspirada en un informe elaborat per un grup de 50 experts.


"Atrapats per la pantalla"

En aquest context, l'11 de juny, el "Nits sense ficció" oferirà una nit temàtica dedicada als perills de la sobreexposició a les pantalles i dels riscos d'un mal ús de les noves tecnologies.

Inclourà l'estrena del documental "Atrapats per la pantalla", que analitza l'experiència sociològica de 10 joves a qui se'ls retiren els dispositius electrònics i la connectivitat durant una setmana, i un programa especial amb familiars d'aquests joves i els principals experts en la matèria.

A més, la plataforma 3Cat estrena aquest dijous la minisèrie "Nudes", que aborda les conseqüències personals i legals de compartir un nu per internet i que alerta sobre les diferents formes de violència digital que afecten especialment els joves.  

El dimarts 11 també s'emetrà una edició especial de l'"InfoK" per incidir en la sobreexposició dels infants a les pantalles.

 

 

ARXIVAT A:
SalutInfància
Anar al contingut