Les residències privades exigeixen que el govern prengui el control de tots els centres

El síndic de greuges obre una investigació per reclamar més claredat en les dades i una millor coordinació

Redacció/AgènciesActualitzat

La meitat de les residències catalanes han tingut algun resident que ha donat positiu o que ha donat símptomes de coronavirus. Per això, la patronal de les residències privades exigeix que les autoritats prenguin el control sanitari dels centres.

La presidenta del Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAP) i de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pasqual, ho ha reivindicat en un manifest que ha llegit via telemàtica amb què ha demanat metges i infermeres per a aquests centres.

"El Ministeri de Sanitat hauria d'enviar-hi professionals sanitaris, analitzar la situació específica de cada residència, fer la prova de diagnòstic de Covid-19 a tothom i derivar als hospitals els pacients que ho necessitin."

CEAP, que compta amb 180.000 places de residència a Espanya, acusa el sistema sanitari de discriminar les persones grans perquè "no se'ls aplica el procediment habitual".

Pasqual ha assegurat que s'han trobat situacions en què, quan una residència ha avisat les autoritats sanitàries sobre gent gran amb febre i símptomes, s'han trigat "entre dos i tres dies" a rebre resposta i ha afegit que també ha passat això quan s'han notificat morts.

També ha lamentat que els tests de detecció del coronavirus els "estan arribant amb comptagotes" i ha reclamat la creació d'un circuit per atendre els professionals que estan de baixa per contacte però que encara no se'ls ha fet el test i no saben si són positius.

Les famílies també denuncien que hi ha residències de gestió privada en què els gestors han amagat informació, tant dels residents que han perdut la vida com de les condicions en què s'atén els que hi són.

El govern diu que està treballant per reforçar el personal, la protecció i els trasllats d'avis. Fins aquest dilluns hi han mort més de 700 persones, i hi ha 216 residències afectades per coronavirus.

La proposta que els familiars s'emportin a casa les persones que no tenen Covid-19 no la veuen viable. En primer lloc perquè no els han fet la prova i, en segon, perquè la majoria dels residents tenen un alt grau de dependència i és inviable com a solució.

María José Carcelén és la coordinadora 5+1 Familiars de Residències de Gent Gran:

"Ens sembla un autèntic disbarat. Si no s'han fet tests als avis, com podem portar a casa dels familiars una persona que ha estat en una residència on hi ha 28, 40 o 60 persones amb símptomes i amb 10, 15, 17 morts? No sabem si ja té el virus."

Els tests continuen arribant amb comptagotes. A Bagà, 15 per a 82 residents i 50 treballadors. En l'última setmana han mort 13 avis i a 3 els han portat a l'hospital. Encara que reben l'ajuda del CAP de Guardiola, la situació és límit, com explica Isabel Gutiérrez, directora i gerent Fundació Salarich Calderer.

"En poc temps, en pocs dies ens hem convertit en un hospital, en un hospital de campanya, amb malalts pal·liatius, sense els mitjans necessaris, sense el coneixement hospitalari i assistencial que es requereix. Han d'aprofitar al màxim els equips de protecció, desinfectant-los."

A Mataró, un brot de coronavirus ha provocat la mort d'una quinzena de persones que estaven ingressades a la residència Gatassa. L'ajuntament, com informa el diari digital "Capgros", també ha reclamat la medicalització d'aquest centre que depèn de la Generalitat.


El Síndic reclama dades "clares"

El govern diu que està treballant per reforçar el personal, la protecció i els trasllats d'avis contagiats, però el síndic de greuges ha decidit obrir una investigació reclamant transparència i una millor coordinació.

El síndic ha reclamat que les dades sobre l'impacte del coronavirus a les residències de la tercera edat "siguin clares, actualitzades i transparents per poder analitzar i actuar de forma adequada davant de la problemàtica".

"La falta d'informació al voltant de la gestió de la crisi de la Covid-19 en l'àmbit de les residències de la tercera edat és una circumstància que no permet analitzar exactament la dimensió del problema."

El síndic vol conèixer el nombre de residents en geriàtrics que han tornat als seus domicilis, concretant si ho han fet amb o sense haver-se'ls practicat un test de coronavirus, i que sigui pública la informació sobre el nombre de centres intervinguts per la Generalitat per la incapacitat del mateix centre i de les garanties adoptades per poder donar continuïtat al servei.

El síndic estudia si s'han seguit les mesures oportunes per prevenir i controlar la transmissió del coronavirus tant entre els residents com entre el personal, d'acord amb les instruccions sanitàries i la prevenció de riscos laborals.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut