
Les quadrícules del carril bici, un senyal desconegut que genera confusió
L'atropellament d'una dona aquesta setmana a Barcelona posa de manifest el desconeixement d'aquesta senyalització
L'atropellament d'una dona per part d'un usuari de patinet elèctric aquesta setmana a Barcelona ha posat de manifest el desconeixement que hi ha de la senyalització anomenada escaquer.
És una quadrícula blanca i negra pintada a terra que hi ha a determinats carrils bici per indicar que els vianants tenen prioritat.
Normalment es troben en parades de taxi o accessos a contenidors d'escombraries.
Alguns són nous, però n'hi ha que fa més de 10 anys que estan instal·lats.
Malgrat això, molts usuaris no saben quina funció tenen i, a la pràctica, tot i anar precedits de senyals de cedir el pas, no sempre es respecta la prioritat per a les persones que van a peu, com expliquem en aquest vídeo:
Denúncia dels ciclistes i avís de l'Ajuntament
Des de l'Associació Amics de la Bici consideren que aquesta senyalització genera confusió i fa anys que ho denuncien, com destaca el portaveu del col·lectiu, Albert Garcia:
"S'utilitzen noves formes d'indicar les coses quan n'hi ha unes que estan establertes. Si és un pas de vianants, és un pas de vianants. I fa molts anys que ens queixem d'aquesta quadrícula."

L'Ajuntament de Barcelona avisa que s'incrementarà la vigilància al punt on hi va haver l'accident, la confluència d'Aragó amb el Passeig de Gràcia, i en altres de conflictius.
El tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha advertit els conductors de patinets elèctrics que siguin conscients "del que porten entre mans" i que no poden circular a més de 25 km/h.
Batlle ha alertat que molts usuaris incompleixen "normes essencials no ja del codi de circulació, sinó del sentit comú".
Prop de 500 accidents l'any passat amb vehicles de mobilitat personal
L'any passat, a Barcelona, 478 vehicles de mobilitat personal van estar implicats en algun sinistre a Barcelona.
Tot i ser un any de menor circulació a causa de la pandèmia, gairebé es van mantenir les xifres del 2019, en què hi va haver 490 accidents. Unes dades que posen de manifest com la convivència entre patinets, cotxes, bicis i vianants continua no sent fàcil.
Tot això mentre creixen les multes a conductors de patinets per haver-se saltat la nova normativa, en vigor des de principis d'any. Només de gener a març se n'han interposat 2.600. Una xifra alta, si tenim en compte que en tot el 2020 se'n van posar 8.500.
- ARXIVAT A:
- Mobilitat