Els alcaldes de Nova York i Pittsburgh, Bill de Blasio i Bill Peduto, durant una convenció d'alcaldes, l'any 2014 (Reuters)
Els alcaldes de Nova York i Pittsburgh, Bill de Blasio i Bill Peduto, durant una convenció d'alcaldes, l'any 2014 (Reuters)

Les principals ciutats dels EUA refermen el seu compromís amb l'Acord de París

Pittsburgh, la ciutat a què Trump ha fet referència en el seu discurs, s'ha convertit en el símbol de la "rebel·lió" contra la retirada de l'acord sobre el canvi climàtic

R. RadóActualitzat

La decisió de Donald Trump de retirar els Estats Units de l'Acord de París ha trobat oposició dins del seu propi país. Alcaldes de les principals ciutats nord-americanes han manifestat el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i la seva intenció de no fer cas de la decisió del president del país i continuar complint amb les mesures contra el canvi climàtic.

Pittsburgh s'ha convertit en símbol d'aquesta "rebel·lió" de les ciutats. En la seva intervenció, Trump ha dit que l'havien escollit "per representar els ciutadans de Pittsburgh, no de París", un missatge que han tuitejat el portaveu de la Casa Blanca i també el fill gran de Trump. Poc després, l'alcalde de la ciutat de Pennsilvània, Bill Peduto, ha reafirmat el seu suport a l'Acord de París "per la nostra gent, la nostra economia i futur": 
 


Peduto ha lamentat que els Estats Units s'hagin unit a Síria, Nicaragua i Rússia com els únics països que no participen de l'acord i ha assegurat que, ara, "és l'hora que siguin les ciutats les que liderin":

 

 

A més, Peduto també ha recordat que, a la ciutat que governa, Hillary Clinton va obtenir un 80% dels vots en les eleccions del novembre passat. Una de les piulades de Peduto l'ha retuitejat l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, que ha afirmat: "Altra vegada, Donald Trump s'equivoca. París i Pittsburgh lluiten plegades per l'Acord de París":

 

 

Boston, Nova York, Chicago i Los Angeles també s'hi oposen

L'alcalde de Boston, Marty Walsh, també ha mostrat de seguida la seva oposició a Trump. Després de la roda de premsa en què el president nord-americà ha dit que els EUA es retiraven de l'acord, Walsh ha recomanat a Trump "revisar la seva geografia perquè Boston no ho farà":


En un comunicat, Walsh ha qualificat d'"irresponsable" la decisió de Trump i s'ha compromès a continuar i accelerar els esforços per arribar a les emissions de CO2 zero l'any 2050. L'alcalde de Boston també lamenta que la decisió de la Casa Blanca "danya la reputació de la nostra nació com a líder internacional i posa les futures generacions en risc davant l'amenaça del canvi climàtic".

En una línia similar s'ha manifestat l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, que ha afirmat que abandonar l'Acord de París "serà terriblement destructiu" tant per al planeta com per a la ciutat de Nova York. A més, l'alcalde ha recordat que, amb l'huracà "Sandy", Nova York va veure "el poder destructor de la natura en l'era del canvi climàtic":

 

De Blasio ha anunciat una ordre executiva en els propers dies per "fer honor als objectius de l'Acord de París":

 

 

 

 

En un comunicat, l'alcalde de Chicago, Rahm Emanuel, ha contradit el discurs de Trump i ha apuntat que "Chicago ha demostrat que es poden crear llocs de treball mentre es redueix l'empremta del carboni". Emanuel ha anunciat que la principal ciutat d'Illinois continuarà treballant per complir amb l'Acord de París, assumint el compromís que no seguirà la Casa Blanca: "el món compta amb les ciutats dels EUA per agafar la responsabilitat contra el canvi climàtic. Chicago assumeix feliçment aquest repte":

 


L'alcalde de Los Angeles, Eric Garcetti, s'ha mostrat disposat a liderar i treballar amb altres ciutats per aconseguir els objectius de l'Acord de París:
 



Anteriorment, els alcaldes progressistes dels Estats Units ja s'havien rebel·lat contra la política migratòria de Trump.

Més enllà dels ajuntaments, els estats de Hawaii, Minnesota, Washington, Califòrnia, Alaska, Arkansas, Arizona, Kansas, Colorado, Maine, Carolina del Nord, Connecticut i Nova York, entre d'altres, també s'han mostrat a favor de continuar amb les directrius de l'acord ecològic internacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut