Superar la covid proporciona defenses contra el virus durant molt de temps (Pixabay)

Les persones que han passat la Covid podrien ser immunes molts anys

Dos estudis assenyalen que la capacitat del sistema immunitari per fer front al coronavirus es manté durant molt de temps, però això no assegura una immunitat total contra totes les variants i es creu que la vacunació continua sent necessària per potenciar les defenses

Xavier DuranActualitzat

Les persones que han passat la Covid, fins i tot lleu, poden tenir certa immunitat molt de temps, potser tota la vida, però continuen necessitant vacunar-se.

Això és el que suggereixen dos estudis recents, segons els quals el sistema immunitari dels que han superat la malaltia manté una mena de memòria que li permet fer front a una nova infecció.

Un dels estudis s'ha publicat a la revista Nature. L'altre està pendent de revisió per experts, però es troba accessible a la web de BioXriv.

Diversos estudis han demostrat que, com s'esperava, el nivell d'anticossos contra el coronavirus disminueix a partir d'uns quatre mesos després de la infecció.

Però a part de les cèl·lules que generen els anticossos i que tenen una vida relativament curta, els plasmablasts, hi ha un altre tipus de cèl·lules que els produeixen i que viuen molt més.

Unes són les cèl·lules B, que patrullen per la sang, produïdes per unes altres que el sistema immunitari conserva com si fos una mena d'arxiu. Són les cèl·lules del plasma de la medul·la òssia (BMPCs en anglès), que poden sobreviure dècades.

Gairebé totes les infeccions virals provoquen l'aparició de BMPCs específiques. Però s'ha vist que la Covid greu interfereix en la producció de cèl·lules específiques.

La memòria es manté a la medul·la

L'estudi de Nature ha estat encapçalat per Ali Ellebedy, de la Universitat Washington a St. Louis. Van analitzar, cada tres mesos, la presència de d'anticossos a la sang en 77 persones que havien superat la Covid. La majoria de casos eren lleus i només sis havien estat hospitalitzats.

Tal com s'esperava, els nivells van baixar al cap de quatre mesos de la infecció. Però a partir d'aquell moment, la davallada s'alentia i s'aturava al cap d'onze mesos.

El següent pas va ser identificar d'on procedien aquests anticossos. Els investigadors van prendre mostres de moll de l'os I van veure que en 15 hi havia nivells molt baixos, però detectables, de BMPCs. En quatre no n'hi van trobar, cosa que indica que alguns individus ja no en tenen o en tenen en nivells encara més baixos.

Però això no assegura que aquestes persones no puguin reinfectar-se, com indica al 3/24.cat Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC:

"Els que han passat la Covid possiblement tindran una certa immunitat durant molt de temps, malgrat que no se sap quant durarà ni com serà de protectora. Per això segueixen necessitant vacunar-se. Hem de pensar en el tema de les reinfeccions, que no se'n parla ara però és real: un percentatge dels postinfectats no queden prou protegits, malgrat segurament tenir uns quants anticossos."

I també s'ha de tenir en compte el problema de les variants. Segons l'autor principal de l'estudi, Ellebedy, la possibilitat que sorgeixin variants del SARS-CoV-2 que esquivin els anticossos implica que poden ser necessàries immunitzacions: "La meva suposició és que necessitarem una dosi addicional".

També Rafi Ahmed, immunòleg de la Universitat Emory d'Atlanta, que amb el seu equip va ser codescobridor de les cèl·lules BMPCs a finals dels 90, considera que encara és aviat per saber quant de temps pot durar aquesta immunitat i que "no estem mirant a cinc o deu anys després de la infecció".

Malaltia més vacuna, immunitat espectacular

El segon estudi, pendent de revisió, l'ha fet un equip de la Universitat Rockefeller de Nova York, liderat per Michel Nussenzweig.

En aquest cas, han descobert que les cèl·lules B de memòria, que es mouen pel plasma com patrullant per detectar reinfeccions, encara es generen almenys 12 mesos després de la infecció.

Els investigadors van analitzar sang de 63 persones que al voltant d'un any abans havien superat la Covid. La majoria havia tingut símptomes lleus i 26 havien rebut també almenys una dosi de les vacunes de Moderna o de Pfizer-BioNTech.

Nussenzweig afirma que la protecció de les persones que han passat la malaltia i que després s'ha vacunat és molt elevada fins i tot contra les variants:

"La gent que va estar infectada i que ha rebut la vacuna té realment una resposta espectacular, una espectacular sèrie d'anticossos, perquè aquests continuen evolucionant."

Els anticossos que neutralitzen d'entrada el virus viuen uns mesos, però no canvien. Però les cèl·lules B de memòria evolucionen, com si el sistema immunitari s'entrenés i preparés diverses tàctiques per fer front a diferents formes de les proteïnes del virus, que és on es produeixen les mutacions que donen lloc a variants.

Els autors també assenyalen que la immunitat generada per una infecció deu ser diferent a la que proporciona una vacuna, perquè en el primer cas l'individu s'ha exposat a tot el virus i amb la vacuna només a la proteïna S.

Tot això indica, segons Nussenzweig, que les persones que no han tingut la Covid necessitaran una tercera dosi de vacuna per fer front a noves variants.

Fins i tot pot ser que la immunització natural provoqui una resposta més feble davant de certes variants, com la beta, detectada per primer cop a Sud-àfrica.

En la mateixa línia, el doctor Macip destaca això:

"Dubto que els que van passar la Covid l'any passat tinguin una bona protecció davant la variant delta, detectada primer a l'Índia, perquè estem veient que una sola dosi de vacuna dona una protecció baixíssima davant aquesta variant. I una infecció prèvia segur que et dona una resposta protectora molt menor que una vacuna."

Algunes interpretacions de l'estudi del doctor Nussenzweig apunten que no caldria una tercera dosi i que els malalts que s'han recuperat i després han estat vacunats mantindrien nivells molt alts de protecció durant molt de temps.

Però Macip torna a demanar prudència, recordant que el virus del refredat també és un coronavirus:

"Si els coronavirus donessin una immunitat per sempre més, pràcticament no ens refredaríem! El SARS-CoV2 és un coronavirus, al cap i a la fi, no es pot comportar de manera gaire diferent als altres."

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Recerca científicaCoronavirus
Anar al contingut