Catalunya perd un 40% de les papallones en vint anys (Wikimedia Commons/Jean-Pol Grandmont (CC 3.0))

Les papallones troben un refugi inesperat a les platges metropolitanes

Un estudi n'ha trobat 17 espècies a la vegetació de les platges, amb diferències sobre les que viuen als parcs

Sílvia MateuActualitzat

Les platges metropolitanes de Barcelona no només tenen papallones, sinó que actuen com a reserves de determinades espècies. És el "resultat sorprenent" de l'últim estudi de seguiment d'aquests insectes que es fa a l'àrea metropolitana, segons Joan Pino, catedràtic d'Ecologia de la UAB i director del CREAF.

"Malgrat les condicions extremes d'uns espais secs i salins", explica Pino, "les platges s'han convertit en reserves d'espècies i complementen la xarxa de parcs en la conservació de la biodiversitat de les papallones"

A les platges metropolitanes de Barcelona s'han identificat 17 espècies de papallones, segons l'Observatori Metropolità de Papallones (mBMS, Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme)

Les més freqüents són la blaveta comuna (Polyommatus icarus), seguida de la migradora dels cards (Vanessa cardui) i de la safranera de l'alfals (Colias crocea). La primera també és molt habitual als parcs i les altres dues són més dominants a les platges que als parcs.

La blaveta comuna es troba sovint a les platges i als parcs (Wikimedia Commons/Ferran Pestaña (CC 2.0))

La importància de les dunes

L'estudi s'ha fet a les platges de Castelldefels, Gavà, la Murtra (Viladecans) i el Remolar (el Prat de Llobregat).

S'ha vist que la vegetació de platges i dunes converteixen el litoral metropolità en una zona d'alta concentració de biodiversitat, com ho són els parcs amb menys intervenció humana, sotmesos a poques segues, sense reg i lliures d'herbicides i fitosanitaris.

La platja de Castelldefels forma part de l'estudi de les papallones (ACN)

40 espècies en total

L'estudi també ha analitzat disset parcs metropolitans i les tres espècies de papallones més abundants són la blanqueta de la col (Pieris rapae), la blaveta comuna (Polyommatus icarus) i la barrinadora del gerani (Cacyreus marshalli), que és una espècie invasora que ha arribat fa relativament poc.

Els tres parcs amb més diversitat són el dels Pinetons, a Ripollet, el parc del Canal de la Infanta de Cornellà de Llobregat i el parc del Calamot de Gavà.

En total, la cinquantena de voluntaris que han participat a l'estudi han comptat, durant l'any passat, 2.205 papallones de 40 espècies diferents per al conjunt de parcs i platges estudiats. Això correspon al 20% de les espècies presents a Catalunya.  

S'espera un maig potent

Als parcs i platges, la temporada de papallones "ha començat fluixa, degut probablement al fet que hem tingut un inici de primavera més fresc de l'habitual", explica Joan Marull, director del Departament d'Ecologia i Territori de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i director de l'mBMS.

Tot i això, Marull creu que la temporada pot agafar força aquest maig "amb aquestes últimes pluges i les temperatures suaus que venen".

L'mBMS està impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i el centre de recerca en ecologia i aplicacions forestals CREAF.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut