La intervenció s'ha fet a l'altura del carrer dels Escudellers
La intervenció s'ha fet a l'altura del carrer dels Escudellers (3Cat/Jordi Corbalan)

Les obres de la Rambla destaparan, per primer cop, una porta de muralla medieval a Barcelona

Els especialistes destaquen la importància de les restes localitzades que, un cop documentades, es tornaran a tapar

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Corbalan

Periodista de Catalunya Ràdio especialitzat en Barcelona

@jcorbalan
Actualitzat

Els arqueòlegs ja ho tenien localitzat als plànols, però les excavacions ho han acabat de confirmar. Les obres de la Rambla de Barcelona han permès recuperar en bon estat un tram de muralla medieval i estan a punt de deixar al descobert, per primera vegada, un dels portals d'entrada a la ciutat.

En concret, la intervenció s'ha fet a l'actual plaça del Teatre, davant del Teatre Principal, a l'altura del carrer dels Escudellers.

Reproducció del plànol històric de la ciutat medieval de l'any 1300, on es pot observar la configuració de la ciutat en aquella època
Reproducció del plànol històric de la ciutat medieval l'any 1300. El portal localitzat és el situat més al sud de la Rambla (Ajuntament de Barcelona)

L'Ajuntament destaca que aquestes troballes aporten "informació valuosa sobre la història de Barcelona i enriqueixen el patrimoni cultural i arqueològic de la ciutat, i ofereixen una visió més detallada de la seva evolució històrica". Irene Cruz, directora de la intervenció, subratlla la rellevància d'aquesta intervenció.

"El que tenim aquí és una part de l'entrada de Trentaclaus, que donava accés al barri dels joiers. La importància d'aquesta troballa és que és la primera vegada que s'ha pogut excavar en extensió una porta d'entrada de la ciutat."

Aquestes restes corresponen al tancament original de la Rambla, construït entre finals del segle XIII i mitjans del segle XIV. S'han trobat, fins i tot, unes canalitzacions de sanejament de quan es va enderrocar la muralla, amb unes monedes de l'època.

Algunes de les monedes trobades a l'excavació arqueològica (Jordi Corbalan/3Cat)

Obrers i arqueòlegs treballant conjuntament

Les excavacions continuen en marxa i, per tant, els experts creuen que encara no s'han descobert totes les restes. Amb tot, Xavier Maese, del Servei d'Arqueologia de Barcelona, assegura que les intervencions per fer aflorar la muralla medieval de la Rambla no alentiran les obres d'urbanització del passeig.

"L'arqueologia és obra. Per tant, com ja en forma part des de l'avantprojecte, no l'alentirà. Aquesta obra és enorme i l'arqueologia no surt a tots els trams. Aquí ens avancem, la documentem i així, quan l'obra arribi aquí, ja està fet."

L'ajuntament informa que, per motius de viabilitat --com la distribució de l'arbrat i el trànsit de vehicles--, aquestes feines es faran en diversos trams.

Detall del tram de muralla destapat a les obres de la Rambla (3Cat/Jordi Corbalan)

Durant aquestes obres de reurbanització, també s'ha trobat un altre tram de muralla a l'extrem nord de la Rambla, a prop de plaça de Catalunya. Tot i que es tracta d'un tram petit i poc visible, la muralla conserva fins a 3 metres d'alçada.

Com en la majoria dels casos, els arqueòlegs documenten les troballes i es tornen a tapar. Asseguren que deixar-les al descobert o protegir-les amb un vidre no seria viable en un espai aquest.

ARXIVAT A:
InfraestructuresArqueologia
Anar al contingut