Imatge d'arxiu d'un comboi del tramvia
Es preveu que les obres d'unió del tramvia acabaran a finals del 2023 (Europa Press)
Barcelona

Les obres de connexió del tramvia per la Diagonal començaran el 7 de març

Els treballs començaran en diversos punts simultàniament en el tram entre la plaça de les Glòries i el carrer Girona

Irene Vaqué ReigActualitzat

La setmana del 7 de març començaran les obres per connectar les línies del Trambaix i el Trambesòs per l'avinguda Diagonal de Barcelona, amb uns quants mesos de retard respecte al que s'havia anunciat.

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha posat data, en declaracions a Betevé, a un dels projectes més debatuts de la ciutat, que canviarà la fesomia d'una de les vies principals que té:  

"Tindran una durada aproximada de 21 mesos. La transformació estarà finalitzada a finals del 2023 i es podrà posar en marxa les primeres setmanes del 2024."

Aquest és l'horitzó amb què treballa l'Ajuntament, que confia que el 2024, amb aquesta part de la connexió en funcionament, arrenquin les obres del següent tram, fins al plaça del Cinc d'Oros. Més endavant s'executarà la darrera part, fins a la plaça Francesc Macià.

La connexió del tramvia unirà amb transport públic 9 municipis de l'àrea metropolitana i s'espera que aquest mitjà capti 222.000 viatgers diaris que, segons el govern municipal, suposarien reduir el pas de 12.500 vehicles privats per la ciutat cada dia.

Primeres afectacions per les obres

Els treballs començaran en diversos punts simultàniament en el tram entre la plaça de les Glòries i el carrer Girona.

Segons l'Ajuntament, d'entrada les obres provocaran una afectació similar a les que ja hi ha en marxa, per ampliar el col·lector de la Diagonal, entre els carrers Girona i passeig de Sant Joan. "Hem fet unes afectacions que, bàsicament, es mantindran", ha apuntat Sanz.

La tinenta d'alcaldia ha destacat el "canvi substancial" que hi haurà en les voreres entre el passeig de Sant Joan i Lepant:

"Voreres que ara fan 3 metres en faran 7,5. És canvi molt important per als veïns que no tenen voreres àmplies on poder passejar i caminar. Volem que tota la Diagonal sigui una artèria comercial de primer nivell."

Des del consistori que encapçala Ada Colau remarquen que, mentre durin les obres, en tot moment es mantindrà l'accés a veïns i pàrquings de les zones afectades.

Obres entre Sardenya i el passeig de Sant Joan

Al tram entre Sardenya i el passeig de Sant Joan, un dels canvis que comportaran la implantació del tramvia, és que ja no es podrà agafar el tronc central de la Diagonal des del carrer València amb Roger de Flor, que amb les obres del col·lector sí que és possible.

Els recorreguts recomanats en sentit Besòs són Diagonal-Rosselló o els itineraris alternatius per València i la Gran Via. En sentit Llobregat, els carrers Aragó i Mallorca.

A banda, es tallarà a la circulació la part de tronc central que encara hi ha oberta entre Roger de Flor i Sardenya.


Entre passeig de Sant Joan i Girona

Al passeig de Sant Joan, es reobrirà la circulació de pujada, ara tallat per les obres del col·lector i s'habilitarà el gir cap al lateral muntanya de la Diagonal en sentit Llobregat i el carrer Mallorca.

Un tramvia i un bus circulant prop de l'estació de Francesc Macià (ACN/Joana Garreta)


Entre Castillejos i Marina

També s'ocuparan les calçades laterals de la Diagonal entre Castillejos i Marina. Es retiraran els dos cordons d'estacionament i es tallarà un carril de circulació a banda i banda.

A l'àmbit Glòries-Canòpia

En aquest tram, s'ocuparan espais de la plaça per on avui no passen vehicles i es desviarà la línia d'autobús que passa per davant del Disseny Hub (línia 7), que circularà pel carrer Badajoz.

A l'entorn de la plaça Pablo Neruda

A més, s'habilitarà un carril addicional per circular pel carrer Aragó, entre Marina i Sardenya. Un cop entri en servei, els vehicles provinents de Marina només podran continuar recte en sentit ascendent o girar per Aragó. Quedarà tallat el pas de vehicles cap a la Diagonal.

 

Més endavant, altres talls i afectació a l'R2 de Rodalies

També hi haurà afectacions puntuals, en dates encara que concretar, a les cruïlles d'alguns carrers que creuen l'avinguda Diagonal. Les intervencions en aquests punts es faran majoritàriament mantenint algun carril de circulació operatiu, segons el govern barceloní.

En els propers mesos hi haurà talls a les cruïlles de la Diagonal amb Nàpols i Sicília. A causa de les feines que afectaran el túnel d'ADIF, a Consell de Cent amb Diagonal, s'haurà de tallar l'R2 de Rodalies, una interrupció que encara no té data.

ARXIVAT A:
Transport públicUrbanisme
Anar al contingut