Les noves bodes: de cerimònia i banquet en un restaurant a festa de dos dies en masies rurals

Es dispara la tendència de celebrar casaments en masies i allargar la festa tot un cap de setmana

Marina Solà Montes / Núria Balaguer IbeasActualitzat

Les parelles que es vulguin casar l'any vinent ja cal que s'afanyin a buscar data i lloc. Sobretot aquelles que vulguin segellar la seva unió en un espai únic. A més, moltes volen que l'esdeveniment no acabi després del ball.

Irene Miguel i Sergi Pérez busquen aquesta opció, per això, amb temps, ja miren ubicació i data per d'aquí a dos anys. "La idea que tenim és per Sant Joan del 2025. I volem fer preboda, boda i postboda, o sigui, tot."

Una altra futura núvia, Anna Gutiérrez, també vol que el seu enllaç duri tot un cap de setmana i que sigui un esdeveniment fora de tota convenció. "Volíem fer-ho diferent i com a tu et dona la gana. De fet, el lema és crazy party". No tenien intenció de fer un casament típic i han llogat una masia on s'allotjaran els seus 90 convidats per continuar la festa l'endemà.


Les masies i finques en entorns rurals, les més buscades

Cada cop són més les parelles que els últims anys, sobretot des de la pandèmia, han decidit celebrar el casament en masies. Espais amples a l'aire lliure, on tenen intimitat per a ells i els seus convidats, amb una festa que dura dos dies. És un tipus de celebració molt sol·licitat i amb una oferta de disponibilitat d'establiments que s'esgota aviat.

Aquest canvi de tendència l'han viscut de prop els professionals que s'encarreguen de l'organització de bodes, els anomenats wedding planner. Ho explica Berta Broch, wedding planner de Bodas AzulCielo: "Les parelles volen que sigui brutal, que sigui una festassa, un cap de setmana de boda, no només un dia de celebració."

I per fer realitat aquesta festa, els nuvis, com explica la directora de Fira Nuvis, de Sabadell, Anna Solé, no s'estan de res. "Es fa el que vol la parella, i ho volen tot menys encotillat, més dinàmic."

Els casaments són cada vegada més una experiència que dura diversos dies (3Cat)


De festa a esdeveniment global

La boda ha passat de ser una festa a tot un esdeveniment inoblidable. Per això, Laura Gabarró, wedding planner de Menta Events, explica que els nuvis "volen que el casament sigui una experiència totalment en tots els sentits, sigui gastronòmica, de música o d'activitats".

Ara, a la llista de despeses de la boda, no només hi ha el vestit, el fotògraf, el menú o les invitacions. Es busca que tothom es diverteixi, amb activitats que sorprenguin i satisfacin els convidats. Des de classes de ball prèvies a la celebració per fer del primer ball tot un espectacle, a una oferta d'oci que pot incloure des de fotomatons a una barra lliure de pírcings i tatuatges. 

Ricard González, propietari de Caravan Tatoo, fa un any que porta el seu estudi de tatuatges sobre rodes a tota mena d'actes. Durant dues hores fan tatuatges permanents o temporals a tot aquell qui ho vulgui. "És un servei nou que no es fa, que no es posa enlloc. Realment els nuvis ho posen per dir: ‘Jo tinc això a la meva boda i ningú ho té'."

La tendència a casar-se en una finca a l'aire lliure va a l'alça perquè aquest emplaçament dona una comoditat que segons Álvaro Ramírez Vázquez, responsable de la masia Can Tarranc, no troben en altres establiments: "La gent el que busca en un concepte masia és que sigui pràctic, és a dir, que ho puguis fer tot en el mateix espai. Fins i tot que puguis passar-hi el dia 2, que puguis dormir a l'apartament o en tipis a la zona de la piscina."


I què passa amb els locals de banquets?

I si les masies van buscades, tot el contrari els passa als restaurants. Els banquets de sempre en restaurants han anat perdent interès. Ho afirma Pere Chias, restaurador de La Font de Prades: "Fem menys banquets i cada cop són més petits. Abans, convocar 100, 120, 200 convidats era el fet normal. Actualment, això ha passat a la història". I és que ara, aquestes grans celebracions es fan en grans espais, i els salons i restaurants queden relegats a celebracions més petites i austeres.

Els restaurants han notat els canvis de tendència en els casaments (3Cat)

El fet que cada cop hi hagi més cerimònies civils (el 2021, només el 9% dels enllaços van ser per l'Església) fa que es busqui -i sigui possible- fer tota la boda en un sol espai.

Davant aquesta situació els empresaris de la restauració que sempre s'havien dedicat al negoci dels casaments s'han hagut d'adaptar als canvis per poder tirar endavant.

En el cas del restaurant Club Nàutic de Salou han passat de fer 150 banquets anuals a fer-ne 10. El seu gerent, Jesús Requena Cabrera, reconeix que les parelles opten per altres tipus de celebracions i que el futur de l'empresa passa per reinventar-se: "Hem obert un restaurant a la carta que aquí mai havia existit. També fem molts actes d'empresa, de tota mena, grans, petits, però de casament ja gairebé no en fem."

Celebrar el casament en un espai exclusiu, durant un cap de setmana, i amb l'assistència d'uns 100 convidats, ronda els 35.000 euros. Un preu que molts nuvis estan disposats a pagar per un esdeveniment que volen que sigui inoblidable.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut