Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, en roda de premsa aquest dilluns (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Les "no-festes" del 15 d'agost, responsables d'un "molt probable" augment lleu de casos

Fernando Simón és partidari d'establir en un màxim de 15 o 20 el nombre d'alumnes per grup de convivència estable

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que és "molt probable" que hi hagi un "petit increment" de casos de coronavirus en els pròxims dies associats a les festes majors d'agost.

Simón ha dit que en el període "àlgid" del 15 d'agost, que ha definit com el de les "no-festes", els brots més importants s'estan produint en l'àmbit social, tant en l'oci nocturn com en festes familiars.

El responsable de Sanitat ha suposat que les mesures de seguretat no s'hauran aplicat amb tot el rigor necessari a totes les zones, ni s'hauran respectat per part de tots els grups de població, en referència a les festivitats d'agost.

En roda de premsa aquest dimarts, Simón ha manifestat que l'augment "progressiu" d'infeccions a l'Estat és "suau", tot i que les comunitats han notificat des de divendres al Ministeri de Salut més de 16.000 positius. "Ens agradarien xifres molt més baixes. Tenim un increment de casos, s'observa dia a dia", ha admès l'epidemiòleg, que reconeix que la dada de nous positius dels últims tres dies (16.269) "no és bona".

No obstant, l'augment de contagis és "més fàcil de controlar que en altres períodes" i és "moltíssim més suau que al març i abril". "Veurem si som capaços de controlar els efectes negatius i haurem de veure com evoluciona", ha dit.

Avui entra en vigor la prohibició de fumar a les terrasses

Evolució geogràfica

Simón ha destacat que el virus va evolucionant "geogràficament", i mentre autonomies com Catalunya ja estan en una fase de "control", ara són d'altres com Madrid les que estan incrementant els casos amb més força.

El fet que Catalunya hagi millorat indica, segons Simón, que és possible controlar els brots. El director del CCAES ha remarcat que la capacitat de detecció és del 60 al 70% del total de casos i ha explicat que s'estan identificant gairebé 20.000 sospitosos diaris a l'estat espanyol.

L'objectiu és arribar al setembre, amb la represa de l'activitat escolar i laboral, amb el menor nombre de contagis possibles. Per això s'espera que mesures com la prohibició de fumar si no hi ha distància o el tancament de l'oci nocturn puguin donar fruits.

Grups de 15 o 20 alumnes

Pel que fa a la tornada a classe a partir del setembre, Simón és partidari d'establir en un màxim de 15 o 20 el nombre d'alumnes per grup de convivència estable, com també defensava Salut. Aquest departament i el d'Educació mantindran dijous una reunió per fixar els barems.

Simón ha afirmat que cal "inversió" si es vol garantir la distància social entre nens per evitar contagis. També ha advertit que caldrà establir unes normes de comportament adequades per les activitats extraescolars, per evitar tornar a nivells de risc d'infecció similars als del març.

Per això, cal invertir en "espai, recursos i temps al llarg del dia", ha dit.

Vacuna a finals d'any

Pel que fa a la disponibilitat d'una vacuna europea, Fernando Simón ha dit que "és molt probable que n'hi hagi algunes de disponibles al novembre o desembre, "algunes, fins i tot abans".

La vacuna presentada per Rússia (Reuters)

Sobre les vacunes desenvolupades per la Xina o Rússia, la seva aprovació "requereix d'uns requisits de qualitat, no només d'eficàcia".

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut