Catalunya migdia

Les modalitats de batxillerat: t'ajudem a fer la tria

Ser conscients dels punts forts de l'alumne, no fugir d'assignatures incòmodes i anar més enllà dels graus universitaris clàssics, algunes de les claus per decidir

Enllaç a altres textos de l'autor

Sara Cañete

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@SaraCanyete
Actualitzat

La preinscripció de Batxillerat pel curs 2024-2025 es farà entre el 18 i el 25 d'abril, i els alumnes han d'escollir entre diverses modalitats, una decisió important perquè d'això en dependrà el ventall de graus universitaris a què podran accedir després.

Els orientadors ens donen algunes claus per ajudar els alumnes a decidir-se.


La importància de les optatives a 4t d'ESO

L'Institut Forat del Vent, de Cerdanyola del Vallès, és un dels centres públics de Catalunya que més modalitats de batxillerat ofereix. A les tutories d'orientació que reben els alumnes a 4t d'ESO els expliquen que una de les claus per fer una bona tria és respondre a 3 preguntes: què vull ser, què m'agrada i què em surt millor.

Adri Martín, coordinador de l'últim curs de Secundària, explica que les assignatures optatives de 4t s'organitzen de manera que els alumnes vagin definint les seves preferències.

El primer pas és escollir entre física i química o filosofia; en una segona tria han de decidir-se entre biologia, tecnologia, economia o emprenedoria, o llatí una elecció que ja els ubica clarament en els quatre itineraris de Batxillerat més marcats: científic, tecnològic, humanístic i social. Finalment, han de triar una assignatura optativa: música, visual i plàstica, digitalització o una llengua estrangera.

Gisela Quesada, que ara estudia primer de Batxillerat de la modalitat de ciències socials, confirma que aquest plantejament li va ser molt útil:

"A mi m'agradava molt la química a quart d'ESO, però me'n vaig adonar que les úniques sortides eren o fer classes a un institut o treballant a un laboratori, i no m'hi veia."

Tot i que les optatives que es trien a 4t d'ESO són importants per començar a definir la modalitat de Batxillerat, els orientadors insisteixen que sempre hi ha marge per fer marxa enrere.

Posem com a exemple alumnes que, després de triar Filosofia a l'últim curs de secundària, es veuen atrets per itineraris científics: no han de preocupar-se pel fet de no haver estudiat Física i Química a 4t d'ESO perquè a primer de Batxillerat es tornen a repassar tots els conceptes de la matèria.

L'institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès ofereix sis modalitats de Batxillerat (Sara Cañete)

No fugir d'assignatures per por

A l'hora d'escollir la modalitat de Batxillerat també els aconsellen que, sobretot, no ho facin fugint d'assignatures que els fan por per no tancar-se portes a l'hora d'accedir als graus universitaris. Òscar Heredia, coordinador de Batxillerat, admet que "això té nom i cognom i es diu matemàtiques". I posa com a exemple els alumnes que --dintre de la modalitat de Ciències Socials i Humanitats-- trien llatí per no haver de fer matemàtiques.

Si a final de Batxillerat decideixen fer el grau d'Educació, per treballar com a mestre de Primària, es trobaran amb la desagradable sorpresa que a les proves d'aptitud els demanaran les matemàtiques.


Gairebé sempre s'és a temps de corregir

En aquest institut de Cerdanyola del Vallès expliquen que el 90% dels alumnes de batxillerat no saben què fer després. Es troben que, de vegades, fins i tot canvien de modalitat a principi del primer curs perquè la que han escollit no és compatible amb els graus universitaris que els agraden.

També es pot rectificar abans de començar segon de Batxillerat, tot i que --depenent de les assignatures-- caldrà un major esforç per part de l'alumne per recuperar la matèria de l'assignatura que no ha fet durant el primer curs. I tot i que en comptades excepcions, també es poden fer canvis a pocs mesos de la selectivitat, com explica Heredia:

"Si s'acosta el moment de triar una carrera i l'estudiant s'adona que necessitarà examinar-se d'una assignatura que no va triar, el centre li facilitarà material i classes de reforç perquè se la pugui preparar pel seu compte".


Com ajudar els indecisos a triar

El coordinador de Batxillerat d'aquest institut de Cerdanyola explica que a molts estudiants els costa molt dir el que els agrada, en canvi, tenen claríssim el que no. Per tant, aconsella començar per aquí: a l'hora de triar la modalitat de Batxillerat, proposa fer un cop d'ull als graus universitaris que s'ofereixen i començar a descartar els que no agraden a l'estudiant.

La idea és "quedar-se amb 8 o 10 titulacions i consultar el seu pla d'estudis per veure quines assignatures s'hi fan".

En aquest institut de Cerdanyola es pot fer tant el Batxibac com el Batxillerat Internacional (Sara Cañete)

Modalitats de Batxillerat per triar i remenar

A partir d'aquí, potser ho tindran més fàcil a l'hora d'escollir entre les diferents opcions que ofereix el Batxillerat: de les quatre modalitats més habituals, l'humanístic i el tecnològic són els més específics i permeten l'accés a un ventall de graus universitaris més limitat. En canvi, el batxillerat social i el científic obren un ventall més ampli de possibilitats.

Tampoc no s'ha d'oblidar la modalitat artística, que ofereix dues opcions: arts plàstiques, imatge i disseny, d'una banda, i música i arts escèniques, de l'altra.

I encara hi ha l'opció de l'anomenat Batxillerat General --en fase de proves en alguns instituts--, que és més obert pel que fa a la tria de matèries.
 

L'oferta de batxillerats també inclou el Batxibac, que acredita també el batxillerat francès, i el Batxillerat Internacional, que incorpora un conjunt de matèries determinades per l'Organització del Batxillerat Internacional (IBO). S'hi entra per nota, i en el cas del Batxillerat Internacional s'ha de tenir almenys un 8 de mitjana a l'ESO. Són dues modalitats més exigents acadèmicament, pensades per a alumnes d'alt rendiment. 

Per què fem educació física a l'escola?
Els esports també poden ser una opció a l'hora de triar un batxillerat (Sara Cañete)

Però si el que motiva l'alumne és l'esport, també es pot escollir la titulació doble de batxillerat i ensenyaments esportius. S'obté en tres anys i els estudiants en surten amb dues titulacions: la de batxiller i la d'un cicle d'ensenyaments esportius. En aquest cas, la modalitat de batxillerat escollida es combina amb una única modalitat esportiva. Aquest curs es podia triar entre una llarga llista, entre les quals, atletisme, bàsquet, esquí alpí, futbol, handbol, muntanya mitjana, vela i salvament i socorrisme. Aquesta opció de batxillerat s'ofereix des de fa 4 anys en una vintena d'instituts.

ARXIVAT A:
Educació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut