La repressió de totes les dones és encara pitjor per al centenar de jutgesses que han de viure amagades a l'Afganistan (Europa Press/Andreas Rentz)

Les jutgesses, amenaçades pels talibans: "Tots els homes que he sentenciat estan lliures"

Els homes condemnats al règim anterior de l'Afganistan busquen ara les jutgesses i fiscals per venjar-se'n
Actualitzat
TEMA:
Afganistan
La jutgessa Dilaram Abid viu amagada des de l'arribada al poder dels talibans. "Tots els homes que jo he sentenciat estan ara lliures", explica a TV3. Els integristes van buidar les presons, i els homes que ella va condemnar la busquen per venjar-se'n.

Dilaram Abid va haver de marxar de casa i ara dorm cada dia en un lloc diferent. No para de rebre trucades al mòbil, que busquen localitzar-la.

Aquest és el dia a dia de les 125 jutgesses afganeses, excepte les poques que han pogut sortir del país. Les dones que han tingut un paper actiu en l'etapa anterior tenen un risc encara més gran del que tenen totes les dones, reprimides i sense drets sota el nou règim de l'Afganistan.

Encara són més odiades pels talibans les fiscals, les encarregades de dirigir les acusacions, com Shakila Mirzayee. També viuen amagades a casa i sota l'amenaça contínua, sobretot per part de violadors i d'aquells que van ser acusats d'assassinar l'esposa.

Un missatge que ha rebut al mòbil dona una idea del que han de viure: "Estigueu segurs que us mataré, a tu i al teu marit". Shakila Mirzayee explica a TV3 que es passa el dia plorant.

Els talibans també torturen els marits quan entren a les cases de les jutgesses i fiscals i no les troben.

La realitat que han d'afrontar aquests dos testimonis, Dilaram Abid i Shakila Mirzayee, s'explica en aquest vídeo:

ARXIVAT A:
Afganistan
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut