Les Glòries estrenen 20.000 m2 d'espai verd entre queixes veïnals per la contaminació
Després d'un any d'obres i una inversió de 17,2 milions d'euros, s'obre al públic una part del projecte Canòpia Urbana de les Glòries
El nou parc de la plaça de les Glòries ha quedat obert a la ciutadania aquest dissabte al matí. El parc, amb el nom de La Gran Clariana, és una esplanada de gespa de 20.400 m2 de superfície, amb 400 arbres, un circuit esportiu i 175 seients de descans. L'obertura arriba amb retard i enmig de reclamacions veïnals.
Les obres de les Glòries van reprendre's el març del 2018, després que l'actual govern de l'Ajuntament decidís rescindir l'anterior contracte per retards, discrepàncies tècniques i sobrecostos que acumulaven els treballs. Ara se n'ha acabat una de les parts, La Gran Clariana.
L'espai compta amb un passeig per a vianants i bicicletes a la Rambla dels Encants, una zona per als infants, una àrea per gossos, una zona esportiva multiusos o un centre de treball de la brigada de jardineria, a més de l'esplanada de gespa. Janet Sanz, la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, assegura que estan "contents de poder donar la benvinguda al verd" a la plaça de les Glòries.

Sanz afirma que la finalització d'aquest parc semblava un "somni" i que el que cal fer ara és acabar la resta del projecte. La Gran Clariana forma part de la primera fase del projecte Canòpia Urbana, un futur gran parc que hi haurà a la zona.
La tinenta d'alcalde també ha posat èmfasi en la situació en què estan la resta de les obres. Pel que fa als túnels viaris, el consistori "prioritzarà el bus interurbà i el bus urbà" i "garantirà que la mobilitat que avui va per la superfície pugui anar per sota". L'objectiu és "millorar la connexió de barris de l'entorn" i de "la qualitat de l'aire".
L'Ajuntament preveu que la construcció dels túnels s'acabi el desembre del 2020 i es posi en funcionament el primer trimestre del 2021. En els pròxims dies també ha d'acabar la reforma del tram entre la plaça de les Glòries i el carrer Mallorca. Preveuen enllestir-lo durant la primera quinzena d'abril.

Una obertura sota pressió veïnal
Diverses associacions veïnals, ecologistes i ambientals han convocat una concentració de protesta el mateix matí d'obertura del parc. Tot i que celebren tenir més espai verd al barri, denuncien els greuges de contaminació, soroll i trànsit a la zona de les Glòries. Una de les demandes més fortes, protegir els alumnes i mestres de l'Escola Casas, que és a pocs metres de les obres.
#GlòriesVolAireNet pic.twitter.com/6kBLLSsRcY
Respira Glòries (@RespiraGlories) 6 d'abril de 2019
L'entitat RespiraGlòries, una de les convocants de la concentració, exigeix que es faci un mur verd per protegir les instal·lacions de l'escola, que es plantin més arbres al pati, que es renovi l'aire de l'interior i que es desplaci el semàfor per allunyar l'acumulació de vehicles de l'entrada.
En un manifest amb d'altres associacions veïnals, demanen una transformació completa de la Meridiana perquè sigui un "eix cívic i pacificat". Asseguren que ampliar les zones verdes és "positiu" però que això "no resol els greuges de contaminació, soroll, accidentalitat, fragmentació de barris i ocupació de l'espai públic per l'alta concentració de vehicles en les autovies urbanes que travessen els barris de la zona".
Una ciutat saludable i sostenible
Les entitats demanen que s'estudiï un peatge urbà que redueixi el 50% del trànsit privat a la ciutat, en què es tingui en compte "criteris d'equitat" i que "la recaptació es destini a augmentar el finançament dels transports públics".
Recorden que el 2017 van morir prematurament 354 persones per la contaminació de l'aire i que aquest és "el principal problema de la salut pública" de la ciutat. Adverteixen d'una "crisi d'enorme gravetat que exigeix reduir de forma dràstica i urgent les emissions contaminants" per "fer front a l'emergència climàtica".
L'Agència de Medi Ambient de la UE informa que la contaminació mata prematurament 300.000 persones arreu d'Europa. En el cas de la ciutat de Barcelona, se supera en un 30% els límits que recomana l'Organització Mundial de la Salut.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientContaminació