Unes gallines a l'aire lliure
Les gallines no podran estar a l'aire lliure durant tot l'hivern (ACN/Laura Busquets)

Les gallines felices hauran d'estar confinades fins a l'abril, per la grip aviària

Catalunya manté l'estatus de lliure d'influença aviària, sense restriccions al comerç de les aus de corral i els seus productes

Sílvia MateuActualitzat

Les mesures per prevenir la grip aviària s'estendran a tot Catalunya, després dels cinc ocells morts d'aquesta malaltia a Soses, al Segrià.

Amb l'objectiu d'evitar els contagis d'aus que puguin estar infectades, fins al 20 d'abril es prohibirà a tot el territori la cria d'aviram de corral a l'aire lliure, incloses el que es coneix com a gallines felices. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha d'aprovar una resolució els pròxims dies.

La primavera és el període de més risc perquè és quan hi ha més migració d'ocells des del nord d'Europa.

Això permetrà que "les aus que hagin d'estar confinades no perdin la qualificació d'aus camperes o ecològiques", segons ha explicat a Catalunya Ràdio Elisenda Guillaumes, directora general d'Agricultura i Ramaderia.

Unes gallines a una menjadora
Les aus hauran de menjar a l'interior per evitar el contacte amb animals silvestres (Pexels/Magda Ehlers)

Des del departament i el sector productiu, destaquen que la grip aviària no té risc per als humans.

Catalunya manté l'estatus de lliure d'influença aviària i això implica que no hi ha restriccions al comerç de les aus de corral i els seus productes, com fixa l'Organització Mundial de Sanitat Animal.


Prevenir el contacte

Si el confinament de les aus no és possible, el Departament d'Acció Climàtica podrà autoritzar que no es mantingui, però obligarà a instal·lar teles ocellaires o algun dispositiu que impedeixi l'entrada d'ocells silvestres.

A més, les aus de corral hauran de menjar i beure a l'interior de les instal·lacions o en un refugi al qual no tinguin accés els animals de fora.

Igualment, s'ha de garantir que l'aigua destinada a l'aviram de corral no vingui de dipòsits on hi puguin accedir ocells silvestres.


Més mesures

També es prohibeix la presència d'aus captives en certàmens ramaders, mostres, exhibicions, celebracions culturals o qualsevol concentració a l'aire lliure.

Tampoc es podran utilitzar ànecs, oques o cignes com a reclam de caça.

Aquestes restriccions deriven de la decisió del Ministeri d'Agricultura d'aplicar a les zones d'especial vigilància de tot l'Estat les mesures de bioseguretat que fins ara es limitaven a les zones d'especial risc.

La grip aviària s'ha detectat en explotacions domèstiques al sud de França i a Portugal, tot i les precaucions que s'han pres a Europa des del novembre.

Els casos de Soses

Els Agents Rurals van trobar cinc ocells morts a Soses, als marges del riu Segre, el 22 de desembre, dins del programa especial de vigilància d'ocells salvatges. Es tracta de quatre cignes ("Cygnus olor") i una cigonya ("Ciconia ciconia"), afectats per la grip aviària.

Les mostres dels animals han donat resultats positius per la soca H5N1.

La presència del virus de la Influença Aviària d'Alta Patogenicitat ja es va veure en una primera anàlisi feta al laboratori del centre de recerca en sanitat animal de la Generalitat, l'IRTA-CReSA.

Aquesta setmana ha confirmat els resultats el Laboratori Central de Veterinària d'Algete, a Madrid, el centre de referència del Ministeri d'Agricultura.

ARXIVAT A:
SalutRamaderia
Anar al contingut