Classe de ciències, escola
Les famílies del alumnes diuen a Simó que no se'ls ha escoltat (ACN/Eloi Tost)

Les famílies d'alumnes, indignades per la carta de Simó: li demanen autocrítica i propostes

L'AFFAC retreu a Educació no haver escoltat els seus informes i demandes sobre la segregació i pobresa infantil que atribueixen a la doble xarxa educativa

La carta que la consellera d'Educació, Anna Simó, ha enviat a les famílies després dels mals resultats de l'informe PISA ha indignat les associacions federades de famílies d'alumnes, que retreuen a la consellera la "manca d'autocrítica i de propostes concretes".

Els representants de les famílies creuen essencial el paper de mares i pares, però critiquen que el departament "s'atreveixi" a demanar ara el que el sistema ha estat incapaç de fer.

A la carta d'aquest dijous, Simó fa una crida a la implicació de les famílies en la vida al centre, i en l'acompanyament dels alumnes en l'estudi i la lectura, així com en el consum responsable de dispositius electrònics. També demana confiança en el sistema educatiu i en els mestres i professors.

La plataforma Associació Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC) ha contestat a la carta de la consellera amb un comunicat en el qual lamenta que no s'hagin escoltat els informes i les demandes que durant els últims dies ha fet l'entitat alertant de la situació del sistema d'educació pública: "Cap d'aquests coneixements i demandes han estat mai escoltats ni tinguts en compte", i les seves propostes "han estat sistemàticament tombades pel Departament d'Educació".

Els representants de les famílies celebren que, "després d'una setmana sentint autèntics disbarats", Simó hagi reconegut "que les veritables causes dels mals resultats de l'informe PISA podrien estar relacionades amb la segregació escolar i la pobresa infantil".

D'altra banda, consideren les declaracions de la consellera "ambigües i contradictòries", cosa que diuen que fa evident que "continuen sense tenir un pla per desplegar mesures concretes".

"la federació critica que la consellera parli de pobresa infantil i segregació escolar sense tenir en compte un dels principals factors segregadors del sistema educatiu català: la doble xarxa educativa."

Finalment, l'AFFAC adverteix que "la confiança ni es demana ni s'exigeix: es guanya", i recorda les seves propostes més urgents com "el desplegament del decret d'escola inclusiva, amb una aposta valenta per assolir una única xarxa educativa que no deixi ningú enrere, amb una bona coordinació interdepartamental capaç d'aturar la pobresa infantil i la segregació educativa."

Per tot plegat, la directora de l'aFFaC, Lidón Gasull, ha dit a TV3: "Ens ha sorprès i creiem que aquesta carta hauria de tenir algun tipus de rectificació".

Simó: "La responsabilitat de la criança és compartida"

La consellera d'Educació, Anna Simó, entrevistada a "Els matins" de TV3, ha negat que el govern hagi descarregat responsabilitats en les famílies: "El que dic és que la responsabilitat de la criança és compartida."

"Jo no he de rectificar res. Coincidim amb moltes coses amb l'aFFaC. Continuo creient que és important adreçar-me a les famílies, demanar-los confiança en el sistema educatiu, els centres i els docents, i demanar-los que treballem plegats per a la millora de l'educació."

D'altra banda, sobre la carta que el departament enviarà als centres amb el detall dels objectius concrets que cada alumne ha d'assolir al final de cada curs, Simó ha matisat que la intenció és començar a enviar-la a partir del gener "als centres que considerin que ho necessiten".

Entrevista a la consellera d'Educació Anna Simó, a Els Matins de TV3:

També podeu llegir el comunicat íntegre de l' AFFAC, aquí:

Comunicat de l'aFFaC by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació Família
Anar al contingut