Empresa
ACN/Unison

Les empreses tenen 6 mesos per demostrar igualtat salarial entre home i dona

A més d'un registre de salaris desglossat per sexes, el govern espanyol demana plans d'igualtat a les empreses de més de 50 treballadors

RedaccióActualitzat

Comença el compte enrere, de 6 mesos, perquè les empreses erradiquin les bretxes salarials, les diferències de sou entre homes i dones. El govern espanyol ha aprovat finalment aquest dimarts els dos reglaments que desenvolupen la llei aprovada fa un any.

D'una banda, hauran de publicar un registre del sou de la plantilla desglossat per gènere i categoria professional. No només el salari base, sinó les hores extres o els complements per responsabilitat, que és, segons la ministra d'Igualtat, Irene Montero, la font més gran de desigualtat.

A més d'aquest decret sobre la transparència retributiva, el segon reglament obliga les empreses de més de 50 treballadors a tenir plans d'igualtat.

Els reglaments seran obligatoris per a les empreses d'aquí sis mesos i, segons la ministra de Treball, Yolanda Díaz, es tracta d'una "fita històrica" que col·loca Espanya al capdavant de la "transparència retributiva" a Europa.

"S'ha acabat que homes i dones puguin percebre retribucions diferents. S'acaba. Això desapareix de la nostra formulació jurídica."

Les ministres María Jesús Montero, Yolanda Díaz i Irene Montero durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Aquests registres han de permetre que els treballadors puguin denunciar les desigualtats salarials, i que es sancionin les empreses amb multes de fins a 187.000 euros si infringeixen en la inspecció de treball.

I és que la bretxa salarial a Espanya està al voltant del 22% i, en molts casos, no se sap on són les desigualtats.


Més pressió per fer els deures

Algunes empreses ja fa temps que tenen plans d'igualtat fets, tal com obliga la llei a les de més de 50 treballadors. Han fet una foto exhaustiva de les seves plantilles, de polítiques salarials, de tipus de contractes, de conciliació, entre altres temes, i hi han afegit les mesures per corregir els desequilibris detectats.

Però són moltes les empreses que encara no han fet els deures. Ara, amb el reglament que ha fet el Consell de Ministres, tindran més pressió per fer el pla d'igualtat, i sobretot els concreta els punts que han d'avaluar i com ho han de fer obligatòriament.

(ACN/Marta Casado Pla)

Un dels aspectes on històricament hi ha discriminacions és en el tema salarial. Ara, d'aquí sis mesos les empreses hauran de ser transparents i registrar oficialment els salaris per sexe de tota la plantilla.

Serà una informació que també hauran de tenir sempre a disposició els comitès d'empresa o els treballadors que ho reclamin en cas que l'empresa no tingui representació sindical.

A Catalunya ja existeix un registre voluntari de plans d'igualtat fets a les empreses. De moment, només l'han registrat 275 empreses, dels centenars de milers que haurien de tenir el pla d'igualtat fet.

La bretxa salarial entre homes i dones
La bretxa salarial entre homes i dones a Espanya està al voltant del 22%
ARXIVAT A:
Drets laboralsIgualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut