L'incompliment de les mesures acordades podrà ser motiu de sanció
L'incompliment de les mesures acordades podrà ser motiu de sanció

Les empreses de més de 50 empleats hauran de tenir protocols contra la discriminació LGTBIQ+

El govern espanyol pacta amb la patronal i els sindicats mesures contra la discriminació dels empleats d'aquest col·lectiu

Enllaç a altres textos de l'autor

Dani Sainz de Aja

Periodista de Catalunya Ràdio a Madrid

A partir d'ara, a Espanya serà obligatori que les empreses de més de cinquanta treballadors disposin de mecanismes que "contribueixin a crear un context favorable a l'erradicació de la discriminació LGTBI" i que protegeixin "no només l'orientació i identitat sexual, sinó també l'expressió de gènere i la diversitat familiar".

Així ho ha anunciat, aquest dilluns, la ministra de Treball i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que parla de regulació "pionera" a Europa.
 

Bateria d'accions, encara per concretar

Un cop entri en vigor la nova normativa, empreses i treballadors tindran tres mesos per renegociar els seus convenis i aprovar les noves mesures, entre les quals es preveuen plans d'acompanyament a les persones trans o protocols antiassetjament.

Aquests últims afectaran totes les persones que treballin a l'empresa i hauran de recollir un "compromís explícit i ferm de tolerància zero", respectant els "principis d'intimitat, confidencialitat, protecció i restitució, a més de prohibir les represàlies".

També es preveuen mesures de formació per a la igualtat i no discriminació, incloent-hi mòduls formatius específics que incideixin en la igualtat de tracte i oportunitats, sensibilització i llenguatge, a més de mecanismes de "gestió preventiva dels riscos psicosocials".

Yolanda Díaz, reunida amb representants de la Federació Estatal LGTBI+, el mes de març del 2024
Yolanda Díaz, reunida amb representants de la Federació Estatal LGTBI+, el mes de març (Alberto Ortega / Europa Press)

Segons detallen fonts del ministeri, els empleats s'hi hauran de comprometre per escrit i Inspecció de Treball vetllarà pel seu compliment, com ha detallat Yolanda Díaz en una entrevista a La Sexta:

"Serem el primer país d'Europa que té una norma que regula les condicions de treball de les persones LGTBI a Espanya. Una norma que és pionera. Hem estat negociant des del febrer, ha estat molt complexa."

Les mesures acordades també seran aplicables a les persones treballadores cedides per alguna empresa de treball temporal, i el seu incompliment serà sancionable.

Acord transversal

Díaz ha celebrat que, per primer cop en més d'un any, el govern espanyol hagi tancat un acord amb patronal i sindicats. Aquest acord serà "molt positiu", segons la secretària d'Igualtat de Comissions Obreres, Carolina Vidal:

"La negociació col·lectiva és l'instrument, l'eina més important per disposar de mesures en la lluita contra la LGTBI-fòbia i la discriminació en les relacions laborals."

El nou reglament neix d'un dels articles de la llei trans aprovada la passada legislatura, que obliga les empreses a garantir la igualtat efectiva de les persones LGTBIQ+.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Drets humansDrets laboralsEmpresa
Anar al contingut