L'incompliment de les mesures acordades podrà ser motiu de sanció

Les empreses de més de 50 empleats hauran de tenir protocols contra la discriminació LGTBIQ+

El govern espanyol pacta amb la patronal i els sindicats mesures contra la discriminació dels empleats d'aquest col·lectiu
Enllaç a altres textos de l'autor

Dani Sainz de Aja

Periodista de Catalunya Ràdio a Madrid

TEMA:
LGTBIQ+

A partir d'ara, a Espanya serà obligatori que les empreses de més de cinquanta treballadors disposin de mecanismes que "contribueixin a crear un context favorable a l'erradicació de la discriminació LGTBI" i que protegeixin "no només l'orientació i identitat sexual, sinó també l'expressió de gènere i la diversitat familiar".

Així ho ha anunciat, aquest dilluns, la ministra de Treball i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que parla de regulació "pionera" a Europa.
 

Bateria d'accions, encara per concretar

Un cop entri en vigor la nova normativa, empreses i treballadors tindran tres mesos per renegociar els seus convenis i aprovar les noves mesures, entre les quals es preveuen plans d'acompanyament a les persones trans o protocols antiassetjament.

Aquests últims afectaran totes les persones que treballin a l'empresa i hauran de recollir un "compromís explícit i ferm de tolerància zero", respectant els "principis d'intimitat, confidencialitat, protecció i restitució, a més de prohibir les represàlies".

També es preveuen mesures de formació per a la igualtat i no discriminació, incloent-hi mòduls formatius específics que incideixin en la igualtat de tracte i oportunitats, sensibilització i llenguatge, a més de mecanismes de "gestió preventiva dels riscos psicosocials".

Yolanda Díaz, reunida amb representants de la Federació Estatal LGTBI+, el mes de març (Alberto Ortega / Europa Press)

Segons detallen fonts del ministeri, els empleats s'hi hauran de comprometre per escrit i Inspecció de Treball vetllarà pel seu compliment, com ha detallat Yolanda Díaz en una entrevista a La Sexta:

"Serem el primer país d'Europa que té una norma que regula les condicions de treball de les persones LGTBI a Espanya. Una norma que és pionera. Hem estat negociant des del febrer, ha estat molt complexa."

Les mesures acordades també seran aplicables a les persones treballadores cedides per alguna empresa de treball temporal, i el seu incompliment serà sancionable.

Acord transversal

Díaz ha celebrat que, per primer cop en més d'un any, el govern espanyol hagi tancat un acord amb patronal i sindicats. Aquest acord serà "molt positiu", segons la secretària d'Igualtat de Comissions Obreres, Carolina Vidal:

"La negociació col·lectiva és l'instrument, l'eina més important per disposar de mesures en la lluita contra la LGTBI-fòbia i la discriminació en les relacions laborals."

El nou reglament neix d'un dels articles de la llei trans aprovada la passada legislatura, que obliga les empreses a garantir la igualtat efectiva de les persones LGTBIQ+.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Drets humans Drets laborals Empresa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut