El Congrés dels Diputats
El Congrés dels Diputats

Les eleccions del 23J, un "escenari endimoniat": Espanya, entre el bloqueig i la investidura

Les eleccions del 23J han deixat un escenari polític molt obert, amb l'horitzó d'una possible repetició electoral

Marc Texidó VallsActualitzat

Què passarà a Espanya? Les negociacions serviran per tancar un govern? Els escenaris estan molt oberts i des que el bipartidisme va veure el naixement de nous partits d'àmbit espanyol, el 2011, les conseqüències de la fragmentació han provocat situacions inèdites.

El gener del 2016 Rajoy rebutja la proposta de l'aleshores rei d'Espanya, Joan Carles I, de presentar-se a la investidura. No tenia prou suports per ser president. Dos mesos després Pedro Sánchez, un candidat instrumental, opta a la investidura sabent que fracassarà.

D'investidures fallides n'hi ha hagut tres, una de Rajoy i dues de Sánchez. El guió es compleix i no prospera, però s'activa el rellotge electoral i per primera vegada a Espanya es repeteixen unes eleccions.

El 2019 Espanya també es veurà forçada a una segona volta per aconseguir la formació d'un govern. Abans, però, el 2018, per primera vegada a Espanya prospera una moció de censura, que fa fora de La Moncloa Rajoy i hi porta per primer cop a Sánchez.

Les eleccions del 23J podrien no ser una excepció i deixar un escenari incert. Tal com apunta el professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Joan Ridao: "És un escenari de dificultat política que no s'havia viscut mai amb les aigües estancades del bipartidisme, i ens hi hem d'acostumar".

"És un escenari endimoniat, d'un empat infinit, d'impotències"

A diferència del que passa a Catalunya, que un cop constituït el Parlament hi ha 20 dies hàbils per convocar el primer debat d'investidura, a Espanya no hi ha límit de temps després de la constitució de les Corts.

Què implica un govern en funcions?

Això pot allargar el bloqueig porta implícit una interinitat política. Segons Ridao, "el govern en funcions és una situació de relativa esterilitat per part de qualsevol govern, perquè s'ha de limitar a despatxar allò que és ordinari: pot aprovar decrets, però no pot fer lleis, no pot aprovar pressupostos".

"Fins i tot en el cas de les dues situacions que hem viscut, 300 dies de Rajoy 200 de Sánchez es va arribar a produir un debat sobre si el govern s'havia de sotmetre al degut control de les cambres."

Si cap candidat aconsegueix majoria per formar govern, caldrà repetir les eleccions. Per arribar a aquest extrem hi ha dues vies. La primera: un debat d'investidura fallit. La segona, i que encara no s'ha viscut mai a Espanya: que la presidència del Congrés i el rei constatin que no hi ha candidat viable i activin el rellotge electoral sense debat d'investidura.

La línia entre el bloqueig i la investidura és molt fina, i sense majoria clara i en ple mes d'agost, qualsevol escenari és possible.

El primer termòmetre real de per on es pot desencallar la situació es podrà veure el 17 d'agost quan es constitueixin les cambres. Aleshores es veurà si els partits negocien i si hi ha possibilitat d'acord en funció de com es reparteixin les cadires de les meses.

 

ARXIVAT A:
PPPSOEEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut