Urna oberta per fer el recompte de les eleccions del 12M
Urna oberta per fer el recompte de les eleccions del 12M

Les eleccions al Parlament en 12 gràfics: així s'han repartit el mapa el PSC i Junts+

Mapes i barres per entendre el resultat dels comicis d'aquest diumenge

Actualitzat

El PSC ha guanyat amb claredat les eleccions al Parlament. Els gràfics de les eleccions d'aquest diumenge mostren mapes en què el país queda tenyit de blau i vermell, amb una clara diferència entre les zones metropolitanes i l'interior i i pèrdues de vots de l'independentisme, en especial d'Esquerra.

El Parlament que surt del 12M

Les eleccions d'aquest diumenge deixen un Parlament amb vuit partits: dues formacions majoritàries, PSC i Junts+; tres partits que obtenen entre 10 i 20 diputats, ERC, PP i Vox; i tres forces minoritàries, Comuns, CUP i Aliança Catalana.

Vuit formacions són les mateixes que hi havia en aquesta legislatura, però hi ha un canvi: Ciutadans queda fora de la cambra i hi entra l'extrema dreta d'Aliança Catalana.

Quins partits guanyen vots i quins en perden?

Respecte a les últimes eleccions al Parlament, hi ha cinc partits que sumen més vots dels que van aconseguir. En termes quantitatius, qui augmenta més vots és el PP, que en suma més de 230.000 als que va aconseguir el 2021. El PSC també creix electoralment i obté 200.00 sufrafis més dels que va tenir en les últimes eleccions.

Junts és l'únic dels tres partits independentistes parlamentaris que suma més vots que en les últimes eleccions. Entre els partits que perden vots destaca Esquerra, que en baixa prop de 180.000 respecte als que va obtenir l'any 2021. També la CUP i els Comuns han obtingut menys sufragis que fa tres anys.

El PACMA, que no ha aconseguit representació parlamentària, augmenta més de 30.000 vots en comparació amb els últims comicis.

 

Els graners de vots del PSC

El PSC és el gran guanyador de les eleccions al Parlament. Els socialistes, que han aconseguit 42 diputats i més de 870.000 vots, consoliden el triomf en dos dels seus graners tradicionals de vots: les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, dues de les zones més poblades del país.

Damunt del mapa d'intensitat de vot per municipi, s'observa un vermell més intens els llocs on la candidatura de Salvador Illa ha rebut més suport.

La forta caiguda del vot independentista

Mentre que el 2017 va superar els dos milions de vots i el 2021 va sobrepassar la barrera del 50%, l'independentisme s'ha quedat aquesta vegada amb el 43,6% de les paperetes i tot just 1,3 milions de vots, sumant-hi tant les formacions parlamentàries com les extraparlamentàries.

 

El PSC i Junts+ guanyen a dues demarcacions cada un

En el mapa de vencedors per demarcacions s'observa com en dues tant Junts+ com el PSC són el partit més votat.

Junts repeteix els triomfs a Lleida i Girona dels comicis de 2021 i el PSC s'imposa per primera vegada a les comarques de Tarragona, on fa tres anys va guanyar Esquerra. Els socialistes repeteixen el triomf a la demarcació de Barcelona.


Junts+ i PSC es reparteixen el mapa comarcal

Pel que fa a les comarques, Junts+ i el PSC es reparteixen el mapa, amb els de Carles Puigdemont imposant-se a bona part del país excepte a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, a més de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Montsià, on s'imposen els socialistes.

Esquerra no guanya a cap comarca

Al mateix mapa, el 2021, hi havia diverses comarques pintades del color groc d'ERC, que ara no ha aconseguit imposar-se enlloc. En la majoria de casos ha cedit el lideratge a Junts+, excepte al Montsià, el Baix Camp, l'Anoia i l'Alta Ribagorça, on els socialistes han aconseguit aquesta vegada la primera posició.

Junts+, partit més votat a més de 700 municipis

Pel que fa als municipis, Junts+ arrasa amb 726 victòries. El PSC guanya en 167 pobles i ciutats, ERC en 43 i Aliança Catalana en 3, mentre que en vuit municipis el resultat ha acabat en empat.

La davallada d'Esquerra en el mapa municipal

Comparant-ho amb el 2021, el mapa també mostra la clara reculada dels republicans al sud del país, a ponent i en zones de la segona corona metropolitana, on cedeix la primera posició a Junts+ i, en menor mesura, al PSC.


Qui és segona força a cada municipi?

Si ens fixem en la segona força guanyadora per municipis, ERC aconsegueix la medalla de plata en 406 pobles i ciutats, mentre que el PP assoleix la segona posició en 36 municipis, molts a l'àrea metropolitana. Aliança Catalana, pel seu cantó, ha quedat segona en 77 poblacions.

La participació puja, però no arriba al 60%

Tres anys després d'unes eleccions en situació de pandèmia, la participació ha augmentat però menys del que s'esperava. Ha votat un 57,9% dels ciutadans cridats a les urnes, un percentatge superior al de 2021 però que queda lluny dels que hi va haver en els comicis del 2017, 2015 o 2012.

Cal remuntar-se més de deu anys enrere, al 2006 o 2010, per trobar unes dades de participació semblants a les d'aquest diumenge.


La participació creix més a Barcelona i Tarragona

El lleuger augment de la participació se sustenta sobretot a les comarques de Barcelona i Tarragona, les dues on més ha crescut respecte al 2021, precisament on els socialistes han obtingut més bons resultats. De les quatre demarcacions, on hi ha hagut la participació més alta és a Barcelona.

 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCComunsPPCUPVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut