Arxiu cursos de formació d'Agents de la Policia Nacional (Europa Press/Policia Nacional)

Les dones amb endometriosi, vetades a la Policia Nacional per decret del govern espanyol

Els Mossos d'Esquadra mantenien aquesta discriminació fins al 2017, quan la van eliminar

RedaccióActualitzat

El Ministeri de l'Interior veta les dones que pateixen d'endometriosi d'integrar-se al cos de la Policia Nacional.

El Reial Decret 326/2021, d'11 de maig detalla el quadre mèdic d'exclusions per a l'ingrés en aquest cos policial, un quadre que inclou més d'un centenar de paràmetres i malalties, distribuïts en 13 categories (des de paràmetres biològics i malalties genèriques fins a les sanguínies, passant per les neurològiques, psiquiàtriques, digestives, respiratòries, cardíaques, de visió o locomotores).

Dins de l'apartat "aparell urogenital" hi apareix, per primer cop, l'endometriosi, una malaltia benigna que s'estima que afecta una de cada deu dones en edat fèrtil.

Quan és "incapacitant"

La Policia Nacional no és l'únic cos policial de l'Estat que exclou les dones amb endometriosi. També ho fan l'Exèrcit espanyol i la Guàrdia Civil, però només quan és "incapacitant", no pel fet de tenir la malaltia.

Dins del cos de Mossos d'Esquadra, aquesta exclusió també hi era fins fa 4 anys. L'any 2017, patir l'endometriosi encara era un impediment per presentar-se a la convocatòria d'oposicions a mossa d'esquadra, un veto que ha desaparegut de les quatre últimes convocatòries (2018, 2019, 2020 i 2021).

Mossos patrullant pels carrers de Valls (ACN/Núria Torres)


Una de cada deu dones en edat fèrtil

L'endometriosi és una malaltia crònica en la qual l'endometri, que és el teixit que recobreix l'úter, creix i s'implanta fora de la cavitat original. És la malaltia ginecològica més freqüent, segons el Departament de Salut de la Generalitat., que va engegar, fa 3 anys, un pla pioner per millorar-ne la detecció.

Una dona amb endometriosi, durant una ecografia (ACN/Marina López)

L'Hospital Clínic de Barcelona ja n'havia engegat un, fa 4 anys, perquè l'endometriosi deixi de ser una malaltia invisible.

I és que sovint se'n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals. Pot causar dolor, sagnada menstrual abundant, dificultar les relacions sexuals i provocar infertilitat (entre el 30% i el 50% de les dones que la pateixen són estèrils).

Les afectades reclamen una rectificació

La federació espanyola d'afectades per endometriosi EndoSpain demana al govern espanyol que rectifiqui i retiri aquest veto de la llei. Denuncia que és discriminatori i demana la intervenció del Ministeri d'Igualtat.

L'entitat recorda, en un tuit, que "moltes tenen plenes capacitats" i posa de manifest la incrongruència que el Ministeri d'Interior les discrimini mentre "la majoria dels tribunals mèdics ens deneguen graus de discapacitat o d'incapacitat i ens diuen que som aptes per treballar en qualsevol cosa".

 

ARXIVAT A:
SalutPolicia Nacional
Anar al contingut