Una dona es cargola de dolor
L'endometriosi continua sent una malaltia ignorada tot i que la pateix 1 de cada 10 dones en edat fèrtil / (Pexels)

Les dones amb endometriosi tenen més risc de tenir càncer d'ovari: "Cal un diagnòstic precoç"

Una recerca científica publicada als Estats Units constata aquesta correlació, fet que pot ajudar a aconseguir un diagnòstic precoç

RedaccióActualitzat

Uns investigadors nord-americans han conclòs que les dones que pateixen endometriosi --una malaltia crònica en la qual l'endometri, que és el teixit que recobreix l'interior de l'úter, creix i s'implanta fora de la cavitat original-- tenen més possibilitats de tenir un càncer d'ovari.

En concret, el treball publicat pels científics demostra que el risc de tenir aquest tipus de tumors es multiplica per 4,2 entre les dones amb aquesta patologia i per 9,7 entre aquelles que pateixen endometriosi infiltrant profunda o endometriomes ovàrics. A més, alguns subtipus més greus poden incrementar el risc fins a 19 vegades.

La responsable de la investigació, Karen C. Schliep, del Departament de Medicina Familiar i Preventiva de la Universitat de Utah Salut, a Salt Lake City, subratlla que aquestes conclusions poden canviar la manera d'abordar el tractament d'aquesta malaltia.

"En el procés de presa de decisions compartit entre la pacient i el seu equip mèdic, aquestes dades s'haurien de tenir en compte. Per exemple, quan es pugui estar valorant la possibilitat d'aplicar una cirurgia profilàctica."

L'estudi s'ha fet a partir del seguiment de mig milió de dones durant 20 anys.


Poc risc i millor detecció

S'estima que l'endometriosi afecta, en més o menys grau, una de cada deu dones en edat fèrtil. És la malaltia ginecològica més freqüent, però sovint se'n retarda el diagnòstic perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals.

Tot i que les dones que pateixen aquesta dolorosa afecció puguin veure incrementat el risc de tenir un càncer, els experts assenyalen que no es tractaria dels tumors d'ovari més agressius i recorden que molts es poden curar si es detecten a temps.

Aquest és el missatge tranquil·litzador que fa arribar Pilar Barretina, cap d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia de Girona, especialista en càncers ginecològics.

"El càncer d'ovari és una malaltia greu, que afecta entre un 4% i un 5% de les dones, però no és una sola malaltia. En aquest cas, molts són càncers que, si es diagnostiquen en estadis inicials, tenen un elevat percentatge de curació."

Per això és molt important tenir en compte aquest risc, ja que posar el focus específicament sobre les dones amb endometriosi pot ajudar a accelerar la detecció d'aquest tipus de càncers.

"Hem de diagnosticar bé les pacients d'endometriosi i, com que tenen un risc més elevat, hem d'estar al cas de fer-ne un seguiment correcte i continuar investigant per fer un diagnòstic acurat, precís i precoç d'aquests tumors."

La recerca l'ha publicat aquest dimecres la revista JAMA.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut