Les discrepàncies entre el fiscal i el jutge sobre la solidesa del cas Volhov

El jutge que instrueix la causa va seguir endavant malgrat les desavinences amb el ministeri públic

Roger RoviraActualitzat

Van ser detinguts per ordre del jutge, i van quedar lliures dos dies després perquè el fiscal no va demanar presó ni cap mesura cautelar. El sumari del cas "Volhov" revela altres discrepàncies entre el jutge que porta la investigació i el fiscal anticorrupció. Diferents valoracions entre tots dos sobre les punxades telefòniques que es van fer a David Madí, l'exconseller d'esquerra Xavier Vendrell i el president de la Plataforma Proseleccions Catalanes, Xavier Vinyals.

En aquest document d'agost del 2019, el jutge autoritza, a petició de la Guàrdia Civil, a fer aquestes intervencions telefòniques. Una mesura a la qual el fiscal s'oposa en aquest altre escrit, on respon al jutge que no hi està d'acord perquè cap dels investigats té responsabilitat en el govern de la Generalitat i perquè no s'ha identificat amb la claredat necessària quins són els diners presumptament malversats per crear una criptomoneda.

Una tesi del jutge, la creació d'una criptomoneda per al procés independentista, que segons el fiscal, amb els indicis aportats, no es pot considerar com a delicte i del qual no es té constància que s'hagi fet.

Una dura valoració del fiscal, que llença per terra la investigació de l'institut armat i la qualifica de precipitada. El ministeri públic demana que s'aportin nous indicis perquè s'autoritzi una mesura tan desproporcionada. El jutge, però, no fa cas al fiscal i tira endavant les punxades telefòniques a Vendrell, Madí i Vinyals.

Ho fa en un altre document, de 52 pàgines, en què considera que els investigats tenen la capacitat d'influir en càrrecs de la Generalitat per poder desviar diners de subvencions públiques.

A partir d'aquí la investigació de la Guàrdia Civil té llum verda per ordre del jutge Joaquín Aguirre. Comencen dos mesos de punxades telefòniques en les quals, a més, el jutge autoritzaria la policia a aplicar altres mètodes d'investigació. Mètodes tals com la col·locació de balises de seguiment i micròfons ocults als cotxes dels investigats.

També d'altres, més habituals per delictes de terrorisme i de grups criminals, com la intervenció dels seus mòbils amb un software espia. Una tècnica de ciberintel·ligència que permet accedir de manera remota a totes les trucades fetes, l'agenda de contactes, l'historial de navegació i els missatges enviats, dels aparells de David Madí, Xavier Vendrell i Xavier Vinyals.

 

 

El cas 'Volhov'

A finals d'octubre, la Guàrdia Civil efectuava desenes de registres i 21 detencions en una operació que investigava el suposat destí irregular de subvencions públiques a empreses i entitats implicades en la causa independentista. Una operació que, per ara, s'ha cobrat la dimissió del regidor d'urbanisme de Cabrera de Mar, a qui li van trobar 40.000 euros en metàl·lic en un armari del seu despatx.

Segons les seves indagacions, l'institut armat considera la possibilitat que l'any 2017 la Plataforma Pro Seleccions Catalanes hagués rebut subvencions per valor de 1.300.000 euros amb la qual s'hauria pogut finançar el procés sobiranista. Una quantia molt més gran que la rebuda anys anteriors i que, asseguren, s'incrementa sense cap justificació aparent.

Amb aquest milió llarg d'euros s'haurien finançat, entre altres coses, uns treballs que no s'haurien efectuat per part de Jaume Cabaní, que la Guàrdia Civil considera proper a Carles Puigdemont i a qui relacionen amb CatGlobal, la societat que recaptaria fons a l'estranger per sufragar les despeses de l'expresident.

 

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut