Dues persones esmorzen en una cafeteria de Barcelona

Les dades de la Covid empitjoren i creix la pressió hospitalària 10 dies abans de Nadal

La pandèmia repunta a Catalunya el dia que tornen a obrir els centres comercials i obren les pistes d'esquí

RedaccióActualitzat

Deu dies abans de Nadal, els principals indicadors de la pandèmia han empitjorat lleugerament a Catalunya, mentre les autoritats demanen que ens estiguem de fer els sopars o les trobades típiques d'abans de Nadal.

La velocitat de transmissió repunta tres centèsimes, fins a una Rt de 0,94.
 

 


Ara mateix, cada cent persones que tenen la Covid-19 en contagien, de mitjana, 94 més.

El risc de creixement potencial de la pandèmia (EPG), també conegut com a risc de rebrot, ha pujat 10 punts, de 171 a 181. De tota manera, es manté per sota dels 200 punts, el llindar entre el risc alt -l'actual- i el molt alt.

 

 


Es dona la circumstància que la velocitat de propagació i el risc de rebrot havien anat baixant -o s'havien mantingut, algun dia- durant tota la setmana, després d'un breu repunt que va acostar l'Rt a l'1, la xifra per sobre de la qual la propagació augmenta.

Aquest primer repunt va arribar coincidint amb els primers deu dies de la reobertura dels bars i restaurants, el 23 de novembre.

 

 


Aquest diumenge, però, el risc de rebrot ha trencat la tendència a la baixa i ha pujat 4 punts. En dos dies, per tant, ha empitjorat 14 punts, de 167 a 181.

També ha tornat a pujar la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, aquest dilluns per segon dia consecutiu. Així, si dissabte era de 196,13 casos, aquest dilluns és de 206,22.

 

 


A més, també empitjora un altre indicador, la positivitat, el percentatge de proves positives d'entre totes les que es fan. Va començar a pujar divendres, quan va passar del 3,64% al 3,66%. I en les últimes 24 hores ha passat de 3,77% a 4,29%.

A banda dels indicadors epidemiològics, també empitjoren els relatius a la pressió sobre el sistema de salut.

Durant el cap de setmana ha tornat a créixer la pressió hospitalària i aquest dilluns hi ha 77 pacients amb Covid més, fins a un total de 1.519. D'aquests, n'hi ha 344 de crítics a les UCI, sis més que un dia abans.

 

 


A Catalunya, des de l'inici de la pandèmia, s'han detectat fins a 359.438 contagis de Covid-19, 902 en les últimes 24 hores.

 

 


La pandèmia, d'altra banda, ha causat la mort de 16.393 persones, 19 en les últimes 24 hores.

 

La vacunació, a començaments de gener

El Procicat s'ha reunit aquest dilluns per estudiar la situació de la pandèmia a Catalunya.

En la roda de premsa posterior a la reunió, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que la vacunació contra la Covid-19 començarà a principis de gener.

La primera etapa durarà tot el primer trimestre del 2021 i esperen poder vacunar mig milió de persones, començant pels usuaris de les residències de gent gran i els professionals que hi treballen.


Reduir al màxim la interacció social

Vergés ha volgut remarcar, però, que, abans del canvi que suposarà la vacunació, "aquesta setmana i la vinent, durant les festes de Nadal, venen unes setmanes molt complexes". 

En aquest sentit ha demanat "màxima prudència" a la ciutadania, que passa -a més de la higiene de mans i l'ús de la mascareta- per "reduir al màxim la interacció social".

I ha tancat la seva intervenció inicial amb la següent reflexió:

"Cuidem-nos ara, la Covid passarà. El 2021 serà diferent. Tot això ho podrem fer més endavant i ho hem de poder fer acompanyats d'aquestes persones amb qui compartim la vida".

 


Reforç de la ventilació

Aquest segon repunt de les dades sobre la pandèmia -que caldrà veure si és esporàdic o es consolida- arriba, d'altra banda, el mateix dia que entra en vigor una nova flexibilització de mesures, que permet la reobertura dels centres comercials i l'obertura de les estacions d'esquí.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha referit a la reobertura dels centres comercials i a l'ampliació de l'aforament màxim en espais culturals posant l'èmfasi en el fet que aquest dilluns també entra en vigor una resolució del Procicat aprovada dissabte "que es basa fonamentalment en el criteri de la ventilació".

 

Diverses persones, aquest matí, en el centre comercial La Maquinista, de Barcelona (ACN / Albert Cadanet)


Sàmper ha assegurat que "només acreditant que es donen aquests mínims de ventilació que s'especifiquen en aquesta resolució es podrà procedir a la reobertura dels centres comercials i també, per exemple, al món de la cultura i el culte", on el topall s'ha apujat fins a 1.000 persones.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, també ha volgut remarcar que la reobertura dels centres comercials "es fa amb mesures molt concretes de control d'aforament i de reforç de ventilació com dos elements indispensables". 

I ha expressat el seu desig que "per part de tothom hi hagi compliment estricte d'aquestes mesures".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut