La decadència lenta de Facebook?
Zuckerberg afirma que Facebook es preocupa per la privacitat

Les dades de Facebook utilitzades per Cambridge Analytica estaven a l'abast de tothom

Ho revela el setmanari britànic "New Scientist"

Xavier DuranActualitzat

Les dades sensibles i íntimes de milions d'usuaris de Facebook no han estat utilitzades només per investigadors de diversos sectors. Han quedat a l'abast de qualsevol persona que les sabés trobar a internet. Així ho revela el setmanari britànic "New Scientist" després d'una recerca pròpia.

Més de sis milions de persones han respost a les preguntes de l'aplicació MyPersonality, que proporciona el perfil psicològic de l'usuari. De tots aquests, vora la meitat van accedir a compartir aquestes dades i les del seu perfil de Facebook amb finalitats de recerca.

David Stillwell i Michal Kosinski, del Centre Psicomètric de la Universitat de Cambridge, van distribuir les dades entre centenars d'investigadors. Per evitar la identificació dels usuaris, Stilwell i Kosinski les van "anonimitzar", és a dir, van eliminar-ne els elements que permetessin relacionar dades concretes amb individus concrets. El problema és que no ho van fer de manera adequada.

Per tenir accés a les dades, cada investigador s'havia de registrar com a col·laborador. Així ho varen fer 280 persones, entre les quals hi havia investigadors d'universitats, però també d'empreses com Facebook, Google, Microsoft i Yahoo. Això indica que no es tractava d'un projecte purament de recerca, sinó que grans empreses també intentaven treure'n profit.

De fet, Stillwell i Kosinski formaven part de l'empresa Cambridge Personality Research, que comercialitzava un sistema per fer publicitat directa basada en la personalitat d'un usuari. I Alexandr Kogan, de Cambridge Analytica, havia format part del projecte de la universitat fins l'estiu del 2014. Cambridge Analytica va protagonitzar l'escàndol que va donar lloc a tot el debat sobre l'ús de les dades personals que es troben a Facebook. L'empresa va tancar a primers de maig.

Trobar la contrasenya a internet

Segons "New Scientist", els que no es podien registrar perquè no eren investigadors en actiu en cap entitat o institució també van poder accedir a les dades. Una cerca a internet era suficient per obtenir un nom d'usuari i una contrasenya i descarregar-se les dades. Un professor universitari ho va passar a alguns alumnes en el marc d'un projecte per crear eines per processar dades de Facebook.

El que ara preocupa és que les dades, a més d'haver arribat a centenars d'investigadors, permetin reidentificar fàcilment molts dels milions d'usuaris afectats. I, a més, que han estat compartides per tanta gent que es poden haver redistribuït. Segons Pam Dixon, del World Privacy Forum, una entitat sense ànim de lucre que investiga sobre privacitat i anàlisi de dades, mai no es podrà saber qui ha tingut les dades i què n'ha fet.

Notícia relacionada: Cambridge Analytica va fer servir les dades personals de Zuckerberg a Facebook

Més de 200 aplicacions suspeses per Facebook

Facebook va eliminar myPersonality de la seva plataforma el 7 d'abril. Aquest dilluns ha anunciat que suspenia unes 200 aplicacions més. En el seu comunicat, Facebook ha explicat que, tal com va anunciar Mark Zuckerberg, investigaran totes les aplicacions que havien tingut accés a grans quantitats d'informació abans del 2014, quan van canviar la seva política d'accés. Assenyala que han investigat milers d'aplicacions i que amb les 200 suspeses es troben a l'espera de recollir més informació sobre si realment han fet mal ús de les dades.

ARXIVAT A:
Protecció de dadesCiènciaXarxes socials InternetFacebook
Anar al contingut