Tancs ucraïnesos defensen posicions a Makàriv, al començament de la invasió russa

Les converses dels soldats russos a Ucraïna: "Situació desesperada, tancs acostant-se!"

Una investigació de The New York Times sobre comunicacions no encriptades de l'exèrcit rus confirmaria que reben ordres d'atacar la població civil
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Les comunicacions dels soldats de l'exèrcit rus que estan envaint Ucraïna mostren la precarietat amb què es mouen i també certifiquen com reben ordres d'atacar la població civil.

Ho afirma el diari nord-americà The New York Times, en una investigació periodística basada en converses interceptades per radioaficionats.

En aquest sentit, asseguren que algunes de les comunicacions que fa servir l'exèrcit rus no són encriptades i mostren com això els deixa exposats a l'exèrcit enemic.

La investigació, publicada en forma de vídeo, es basa en algunes converses de soldats en l'ofensiva russa per avançar cap a Kíiv des de l'oest, els primers dies de la invasió.


L'assalt a l'àrea de Makàriv

En concret, se centren en les comunicacions interceptades el 27 de febrer durant les primeres 24 hores de l'assalt a Makàriv i els pobles del voltant, a uns 50 quilòmetres a l'oest de Kíiv.

Segons el diari, han contrastat les converses amb vídeos gravats a la zona el mateix dia, en publicacions a les xarxes socials i també amb testimonis presencials.

Les imatges mostren els tancs russos entrant als pobles poc després de les converses i també els resultats posteriors dels atacs que s'esmenten en aquestes comunicacions.

Bombardejos i atacs aeris

La majoria de converses les protagonitza Buran-30, que rep ordres de Yug-95 i de Lampas d'atacar zones habitades de les poblacions de la zona:

"Dona'm les maleïdes coordenades, farem a trossets aquests maleïts cabrons fills de p..."

També s'informen dels atacs previstos de l'exèrcit de l'aire:

Almaz:"Sneg-02, aquí Almaz, per a la teva informació, d'aquí 10 minuts els avions entraran en acció."

Sneg-02: "Rebut."


Sense subministraments i fugida

Però la situació es complica i Buran-30 demana subministraments que se'ls estan acabant: gasoil i aliments:

"Necessito urgentment combustible, aigua, menjar, repeteixo, necessito combustible, els vehicles estan aturats a la carretera!"

Finalment, Buran-30 ha de fugir, mentre Lampas li diu que giri cua i torni "a casa":

"La meva situació és desesperada, hi ha tancs acostant-se, hi ha un dron volant per sobre, estan disparant des de tot arreu."

"No podré arribar fins allà, les carreteres estan sota foc enemic, m'han disparat."


"Millor ser desertor"

Fins i tot hi ha converses en les quals participen els ucraïnesos que estan escoltant, que aprofiten per minar la moral dels russos que estan fugint:

Buran-30: "Buscant rutes per a la retirada, buscant rutes per a la retirada!"

Ucraïnès: "Ves-te'n a casa, és millor ser desertor que convertir-te en fertilitzant!"

El resultat final de l'ofensiva és que l'exèrcit ucraïnès va foragitar el rus de Makàriv i que, gairebé un mes després, els combats continuen a la regió.

Segons la informació de The New York Times, els russos continuen fent servir comunicacions en obert i es limiten a fer servir paraules clau secretes per intentar evitar donar informació a l'enemic.

Tot plegat, coincideix amb el que se sap fins ara d'aquesta invasió: que l'exèrcit rus no és tan temible ni eficient com es creia i també que l'ucraïnès ha sorprès, en aconseguir aturar-lo a molts fronts.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut