Les collites del raïm i l'avellana, sota mínims per la sequera a les comarques tarragonines

La verema al Priorat recollirà la meitat de quilos de raïm i les 1.400 hectàrees d'avellaners que depenen del pantà de Riudecanyes s'han mort per la falta d'aigua

La sequera continua fent estralls en les collites del raïm i l'avellana a les comarques de Tarragona, que per tercer any consecutiu s'estan veient molt minvades per la falta d'aigua. 

La verema al Priorat serà la pitjor en anys per la falta de pluges, amb la meitat de quilos de raïm. Alguns cellers, fins i tot, han decidit regar amb aigua de l'Ebre arribada en cisternes per evitar que es morin les vinyes.

Els cellers de la DOQ Priorat ara tot just comencen a veremar, però calculen que colliran uns 3 milions de quilos. Això suposa la meitat que un any normal, en què la collita ronda els 6 milions i mig de quilos de raïm. 

Camions cisterna amb aigua de l'Ebre per evitar que es morin les vinyes

Les finques que disposen de pous propis han pogut salvar la situació i alguns dels grans cellers han optat per portar aigua amb camions per regar i mantenir les plantes vives.

Les cisternes els han arribat des del riu Ebre a l'altura de Benissanet (Ribera d'Ebre), gràcies a unes autoritzacions que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) els va donar temporalment, però que volen allargar.

El problema més greu el pateixen els viticultors que tenen preparat el reg, però no disposen d'aigua. És el cas d'en Jordi Aixalà, que té finques a Torroja del Priorat que han perdut el 91% de la collita i on ha començat a arrencar ceps.

"Les vinyes s'estan morint, porten dos anys de sequera extrema. Gairebé no tenen raïm ni brotació."

La DOQ calcula collir la meitat de quilos de l'habitual, una xifra que és una mitjana, ja que l'afectació varia segons l'orografia i l'accés a l'aigua. El seu president, Salus Álvarez, creu que "la solució al Priorat demana implementar un reg".

Vinyes al municipi de la Morera de Montsant (3Cat/Roger Segura)

La verema s'avança i s'escurça per la pèrdua de raïm

Les altes temperatures i la falta de pluja també marquen la campanya a la DO Montsant, que calcula que deixarà de produir uns 2 milions de quilos de raïm. 

"Les finques en què hem pogut regar estem fent un 25-30% menys de collita i, en les finques que no hem regat, estem fent un 10% del que es fa normalment", explica el pagès Pol Domènech

Un altre viticultor, Joan Pi, assenyala que ha començat a veremar més aviat que mai. Fa uns anys començaven pels volts de l'11 de setembre i, darrerament, ja ho havien avançat a l'1 de setembre. Enguany van començar el 22 d'agost. 

La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, constata que la falta d'aigua deshidrata el raïm i els obliga a accelerar la verema per poder salvar tots els quilos que sigui possible.

Els tres embassaments de la comarca -Siurana, Guiamets i Margalef- estan per sota del 2% de capacitat.

El pantà de Siurana continua pràcticament buit aquest estiu (Cedida per Manel Sánchez)

Situació crítica també a la fruita seca

Els pagesos productors de fruita seca de les comarques tarragonines també viuen el tercer any consecutiu de males collites. La sequera ha fet que els arbres hagin generat molt poc fruit i la situació és especialment complicada en els conreus que no tenen reg de suport.

Molts ametllers de secà s'estan morint i els pocs fruits que donen són massa petits. L'avellana no està gaire millor i l'estimació és que tan sols s'obtingui un 25% de la collita respecte un any normal. 

El cas més greu és el de les 1.400 hectàrees d'avellaners que depenen del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, que està gairebé sec. Segons la Unió de Pagesos, aquí els arbres s'han mort i la resta de conreus que tenen reg de suport estan molt afectats per les altes temperatures.

Els avellaners morts d'aquesta zona representen el 30% d'aquest cultiu a la zona. Per això, el sindicat agrari ha demanat a l'administració que articuli ajudes i un pla de restitució dels conreus.

El conreu de l'avellana també s'està veient afectat per la falta d'aigua (ACN/Eloi Tost)

Pendents dels preus

La sequera també afecta els grans productors mundials, Turquia i Itàlia, i la caiguda de l'oferta ha fet pujar els preus, tret de l'avellana d'aquí. El motiu, segons la Unió de Pagesos, és "l'especulació" dels operadors que marquen la cotització a la llotja de Reus.

Per aquest motiu, el sindicat ha anunciat que no anirà el 2 de setembre a la reunió a la llotja reusenca que ha de fixar preus per aquesta campanya. 

En condicions normals, les comarques tarragonines són el principal productor d'avellana de l'Estat, amb uns 10 milions de quilos anuals. Enguany, amb prou feines arribaran als 2 milions i mig.
 

Els porcs senglars destrossen avellaners a la Terra Alta

I mentrestant, a la Terra Alta els productors d'avellana sumen un altre problema a la falta d'aigua. Els pagesos estan farts que els porcs senglars els destrossin els camps i han trobat la solució amb el canvi de cultiu.

En municipis com la Fatarella, cada cop més pagesos abandonen el conreu de l'avellana i en busquen d'alternatius, com els tomàquets de penjar i les carabasses.

 

ARXIVAT A:
SequeraAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut