Catalunya migdia

Les claus del cop d'estat frustrat a Bolívia: què ha passat i per què

L'ambaixadora de Bolívia a Espanya insinua que els Estats Units poden estar al darrere del cop fallit, mentre que alguns analistes subratllen que serà difícil aclarir els fets si no es fa una investigació independent

RedaccióActualitzat

Les autoritats bolivianes envien missatges de calma i diuen que tenen la situació sota control. Bolívia respira més tranquil·la, poques hores després de l'intent de cop d'estat, en què el principal instigador --un general destituït feia poc-- ha quedat detingut.

El militar colpista ha denunciat que al darrere del cop fallit hi ha el mateix president bolivià, Luis Arce, amb l'objectiu de guanyar popularitat de cara a les eleccions que s'han de fer l'any que ve. 

Unes eleccions a les quals també s'hi presentarà l'expresident Evo Morales. Arce i Morales són del mateix partit --d'esquerres i amb una visió plurinacional-- però actualment estan molt enfrontats.

Imatge on apareix Evo Morales
Evo Morales vol presentar-se a les eleccions de l'any que ve (Reuters)

Per què parlem en aquest punt de Morales? Doncs perquè van ser unes declaracions en contra d'ell el que va provocar la destitució --dilluns passat-- del militar colpista. Concretament, l'ara general destituït, Juan José Zúñiga, va dir que detindria Evo Morales si es tornava a presentar a les eleccions. 


Qui diu la veritat? Arce o el militar colpista?

La investigadora sènior per l'Amèrica Llatina del CIDOB Anna Ayuso creu que "sense una investigació clara i independent" serà molt difícil saber si ha estat un autocop d'estat o un cop d'estat real que ha estat avortat. Recorda que ja hi ha hagut cops d'estat en benefici propi a la regió, com l'autocop protagonitzat pel president Correa a l'Equador, i que --per tant-- no es pot descartar que Arce hagi fet el mateix a Bolívia.

Però afegeix que això seria un error molt greu i, a més, del tot innecessari per l'actual president Arce:

"No li cal fer això. No està tan necessitat. La seva popularitat ha caigut al 40%... no és tan baixa. I en cas d'eleccions, la dreta el preferiria a ell abans que a Evo Morales"

Seguint aquest argument, la investigadora del Cidob creu que seria "estrany" que el president bolivià estigui al darrere del cop d'estat, però admet que tampoc es pot descartar. I sobre el militar que acusa Arce d'organitzar l'autocop, Anna Ayuso recorda que havia estat destituït feia molt poc, cosa que podria fer que estigués ressentit. 


Actuació en solitari o una conspiració més àmplia?

Un altre dels interrogants que deixa el que ha passat a Bolívia és si el militar colpista ha actuat sol o forma part d'un col·lectiu més ampli.

Nardi Suxo és l'ambaixadora de Bolívia a Espanya ((Ambaixada de Bolívia a Espanya))

En aquest punt, l'ambaixadora de Bolívia a Espanya, Nardi Suxo, ha insinuat a 'El matí de Catalunya Ràdio' que els Estats Units podrien haver donat suport a l'intent de cop d'estat

Suxo ha explicat que Bolívia és un país immensament ric en liti i tot tipus de minerals, un fet que desperta l'interès d'altres països: 

"Això desperta l'ambició de forces estrangeres que arriben des del nord. Sempre ha estat així"

Des del CIDOB, Anna Ayuso posa en dubte aquesta teoria. D'una banda, explica que l'esquerra boliviana --com la majoria d'esquerres-- sempre apunta contra els Estats Units amb un discurs antiimperialista, però és que --al seu entendre-- hi ha altres motius per descartar aquesta hipòtesi:

"És evident que hi ha interessos al voltant del liti, però quin interès poden tenir les empreses que s'hi dediquen a provocar la inestabilitat de la regió, que és el pitjor escenari per als negocis?"

Ayuso afegeix que --en comparació amb Evo Morales--, el president actual --que va ser ministre d'Economia quan governava Morales-- és molt més pròxim al sector privat. De fet, actualment Evo Morales acusa Arce de ser un neoliberal perquè està fent algunes retallades per mirar de reduir l'elevat endeutament del país.  


Què pot passar a partir d'ara?

L'ambaixadora de Bolívia a Espanya, Nardi Suxo, adverteix que malgrat que el militar colpista i els seus còmplices hagin estat detinguts, caldrà seguir els esdeveniments amb molta atenció perquè "això no vol dir que el perill no continuï de forma latent."

La normalitat ha tornat avui als carrers i comerços de la capital boliviana (Reuters)

A la pregunta de si creu que hi pot haver un nou intent de cop d'estat, Suxo respon que espera "que l'exèrcit s'adoni que el poble bolivià no acceptarà aquest tipus d'actituds, com ha quedat demostrat."

No ho té tan clar el catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Girona Salvador Martí Puig, que apunta precisament a l'exèrcit com un dels grans reptes que té ara el president Luis Arce: 

"Caldrà veure si podrà contenir els militars i organitzar una cúpula estable que li sigui lleial. I això serà difícil perquè és molt probable que dins de l'exèrcit hi hagi bastanta animadversió contra el partit d'Arce i Morales"

L'estabilitat dependrà --diu Martí Puig-- de quina lectura fan els militars de la situació i de si Evo Morales opta per una estratègia d'agitació o no.

 

ARXIVAT A:
Bolívia Evo Morales
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut