La ministra Saiz, el president Sánchez i els dirigents de sindicats i patronals, en l'acte de signatura de la reforma de les pensions
La firma s'ha de fet de forma solemne a La Moncloa (EFE/Zipi)

Les claus de la reforma de les pensions firmada per govern espanyol, sindicats i patronals

L'acord, entre altres aspectes, vol donar més facilitats per cobrar la pensió i continuar treballant, amb la figura dels contractes de relleu

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els responsables de les patronals i els sindicats han posat la cirereta a l'acord per la reforma de les pensions assolit el mes de juliol passat entre totes les parts.

Sánchez i els dirigents de la CEOE, Cepyme, CCOO i la UGT han firmat el pacte aquest dimecres al matí a La Moncloa, amb la presència també de la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz. "És un acord destinat a perdurar", ha destacat el president espanyol.

La reforma dona més marge per anticipar la jubilació en el cas de les professions especialment dures, perilloses i exposades a riscos. L'acord, a més, atorga a les mútues més protagonisme a l'hora de gestionar les baixes de treballadors per lesions fora de la feina.

De tota manera, després de la signatura d'aquest dimecres, la reforma quedarà pendent de l'aprovació al Congrés dels Diputats. ERC, Bildu i BNG han confirmat que hi votaran en contra si no hi ha canvis en el text. El PP, per la seva banda, ja ha deixat clar que la reforma tindrà el seu vot negatiu.
 

Compatibilitzar feina i pensió

La reforma afavoreix la transició progressiva del mercat laboral a la jubilació tant activa com parcial.

A més d'eliminar-se el requisit de tenir una carrera de cotització completa, per cobrar el 100% de la pensió es necessitaran almenys cinc anys en actiu després del compliment de l'edat ordinària de jubilació, fent-ho compatible amb incentius de demora.

Els percentatges de la pensió que es podran percebre mentre es treballa són esglaonats: amb un any de demora, un 45% de la pensió; amb dos anys de demora, un 55%; amb tres anys de demora, un 65%; amb quatre anys de demora, un 80%; amb cinc anys de demora, un 100%.

Tres àvies s'esperen en un CAP de Sabadell
Tres persones grans s'esperen en un CAP de Sabadell (Albert Segura/ACN)

Sobre els canvis en la regulació de la jubilació parcial, s'estableix ampliar de 2 a 3 anys la possibilitat de bestreta, amb límits en la reducció de la jornada. A més, es milloren les condicions del treballador rellevista: la contractació haurà de ser indefinida i a temps complet en un lloc no amortitzable.

Pel que fa a la regulació especial de la jubilació parcial anticipada per als treballadors de la indústria manufacturera, es prorrogarà el marc actual fins al 2029 inclòs. Aquesta pròrroga inclou alguns ajustaments per millorar les condicions del treballador rellevista i el disseny d'una regulació més equilibrada i flexible per a l'empresa pel que fa a l'organització de la jornada del rellevista i del pensionista.
 

Reduir l'edat de jubilació en feines dures

La nova regulació es basa a determinar les circumstàncies objectives, que permeten establir coeficients reductors per rebaixar l'edat de jubilació, com poden ser la incidència, la persistència i la durada dels processos de baixa mèdica, així com les declaracions d'incapacitats permanents i les morts.
 

Mútues i baixes temporals

La reforma preveu un paper de col·laboració de les mútues amb els serveis públics de salut en la realització de proves diagnòstiques en patologies d'origen traumatològic, en els processos de baixes per incapacitat temporal dels treballadors, que sempre seran voluntàries i amb el consentiment del treballador.
 

Millores per als treballadors fixos discontinus

L'acord que es firma aquest dimecres també inclou millores en les condicions d'accés a la jubilació per als treballadors fixos discontinus que recuperen el coeficient multiplicador de l'1,5 que s'aplicava per calcular el període de carència per accedir a la pensió de jubilació, incapacitat permanent i mort i supervivència.

ARXIVAT A:
UGTCCOODrets laboralsGovern espanyolCEOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut