L'adolescent de Sallent revela a la carta de comiat que es qüestionava la identitat de gènere

Les notes que van deixar revelen el patiment de la víctima per la seva identitat de gènere i que la germana no la va voler deixar sola en la seva decisió

Actualitzat

Totes les fonts apunten que les causes del suïcidi de l'adolescent de 12 anys que dimarts es va precipitar al buit a Sallent, al Bages, són diverses. El suïcidi no s'hauria produït per un sol factor, sinó per un cúmul de causes diferents, però la carta de comiat de l'adolescent que va morir expressava que s'estava qüestionant la seva identitat de gènere.

Des del Departament d'Educació, aquest divendres no s'ha aclarit si s'havia activat el protocol d'acompanyament de l'alumnat transgènere ni tampoc quines noves informacions ha fet activar la unitat especialitzada per tractar la violència a les escoles, la USAV.
 

Cartes de comiat

La carta que va deixar l'adolescent que va morir expressava el malestar que vivia per la seva reconsideració de la identitat de gènere. A la nota també disculpava els pares d'aquesta situació.

La seva germana, que va sobreviure i es troba en estat greu però estable a l'hospital, també va deixar una nota on deia que havia d'acompanyar la bessona per no deixar-la sola en la decisió que havia pres.

Aquesta situació podria ser, segons els experts, una de les causes que haurien empitjorat l'estat emocional de la víctima, i podria haver actuat de detonant en el suïcidi.

Educació no descarta cap hipòtesi

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit que "un suïcidi és un fracàs de tota la societat", i ha assegurat que l'objectiu és investigar a fons la situació que vivien a l'institut.

No ha volgut entrar a valorar si entre les informacions rebudes al departament hi ha la que revela la nota de suïcidi, ni si és la causa per activar la USAV.

Cambray ha dit que en un primer moment no es tenia constància d'assetjament, ni del trànsit de gènere que sembla que estava experimentant l'adolescent: "Aquesta situació no existia", i ha advertit que hi ha una investigació dels Mossos oberta.

"Al centre no consta cap problemàtica específica d'assetjament. En les últimes vint-i-quatre hores, però, amb la nova informació hem activat la USAV. No descartem cap hipòtesi."

En aquest sentit, Gonzàlez-Cambray tampoc ha aclarit si s'havia activat el protocol d'acompanyament de l'alumnat transgènere, que es posa en marxa si un alumne demana que se l'identifiqui amb un altre gènere. Segons aquest protocol, quan això passa s'ha de fer una reunió amb la família i es comença a tractar l'alumne amb el nom que vol i es canvien les llistes de la classe.

CCMA
Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d'Educació


Molts factors en joc

L'alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, al programa "Tot es mou" de TV3, ha coincidit amb el conseller a dir que "és un cas multifactorial, en una situació social complexa, on es fa difícil i complicat donar una sola explicació".

Ribalta ha explicat que "quan en un primer moment es va descartar el bullying no hi havia coneixement d'aquest fet i no hi havia protocols activats", però ara defensa que la investigació sigui exhaustiva.

"En el moment que les noves informacions van agafant força i s'evoluciona cap a l'assetjament com una hipòtesi sota investigació, crec que és positiu que totes les hipòtesis i totes les situacions estiguin sota investigació per no descartar res d'entrada."

Totes dues persones rebien ajuda psicològica a l'institut i també en un centre de salut mental. La família estava sota seguiment dels serveis socials. En aquest sentit, l'alcalde ha afegit que "les causes són diverses, i aquest cúmul de coses s'ha de tenir en compte", i ha defensat que Sallent és un poble "tolerant".

Una llàntia de condol al peu de la casa on les bessones es van llençar del balcó de casa a Sallent (CCMA)

La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha obert una investigació d'ofici sobre el cas per investigar les actuacions des d'educació, serveis socials i salut.

ARXIVAT A:
Educació MenorsAssetjament escolarSalut MentalTransfòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut