Fa set mesos d'aquesta encaixada, que es repetirà avui amb els mateixos protagonistes i el mateix escenari (David Zorrakino/Europa Press)

Les carpetes que analitzen Sánchez i Aragonès: què s'ha complert dels acords d'investidura?

Alguns dels compromisos que van signar el PSOE i ERC al novembre s'han accelerat en les últimes hores

RedaccióActualitzat

La reunió de Pere Aragonès i Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat arriba enmig de les negociacions per la investidura de Salvador Illa, en què els republicans situen el finançament al centre de totes les converses.

Falta just una setmana perquè expiri el termini màxim que Esquerra ha donat al PSC per tancar un acord d'investidura del candidat socialista i, encara que oficialment aquesta qüestió no estarà sobre la taula de la trobada, Aragonès i Sánchez sí que agafaran la llista d'acords que van signar el novembre passat, durant la investidura al Congrés, i miraran quins punts s'han complert i quins estan pendents.

Esquerra demana als socialistes que, abans de pactar res de nou, es compleixin els acords i traspassos anteriors. El primer compromís subscrit al novembre és ben sabut que es va complir: ERC va investir Pedro Sánchez. Però, a l'altra banda, la llista dels acords subscrits pel PSOE era llarga i es resumia en tres grans acords: amnistia, finalitzar el traspàs de Rodalies i el finançament singular.
 

De l'amnistia al finançament singular

L'amnistia arribava a finals de maig i, tot i que l'aplicació posterior de la llei per part dels jutges no és la que volien els partits independentistes, és un compromís que el PSOE ha complert, com també ho ha fet amb la demanda de més efectius al cos de Mossos d'Esquadra

En les últimes hores encara s'han desencallat més carpetes: el traspàs de part del servei de Rodalies, el pagament d'un fons anual per a recerca i la gestió de les beques universitàries.

Per tant, dels tres grans blocs, els dos primers estan en vies d'execució, i serà el tercer, el finançament, el gran tema a debatre ara que Esquerra s'ha fet seva com a condició "sine qua non" una reivindicació històrica de la Generalitat: el finançament singular.
 

El torn de l'ingrés mínim vital

I aquí és on encara hi ha coses pendents dels acords del novembre. Per exemple, la condonació el deute del FLA, que està en marxa però no s'ha executat. O els recursos per al desplegament dels òrgans judicials i penitenciaris, que tampoc no han arribat.

Tampoc no ha arribat fins ara la gestió de l'ingrés mínim vital, una altra demanda històrica que finalment els presidents Aragonès i Sánchez rubricaran durant la reunió a Palau.

Tot plegat forma part dels gestos que fa uns dies demanava Marta Rovira i que s'han accelerat en les últimes 48 hores. El que no s'ha desencallat i continua al fons del congelador és el punt més polític que van acordar el PSOE i ERC: la taula de negociació on el govern volia impulsar un diàleg per avançar en un referèndum.

Rovira també havia demanat reunir-se amb Sánchez i això, segons La Moncloa, no passarà, però seran els presidents els encarregats de posar una pista d'aterratge a l'acord entre els seus partits.

Si ho aconsegueixen, encara quedarà una prova: la consulta a la militància d'ERC, que els republicans ja tenen preparada per si hi ha acord la setmana que ve. El termini màxim que s'han marcat els republicans, dia 1 d'agost, ja es podria votar la consulta. 

Aleshores, el calendari de la investidura quedarà lligat al retorn de Puigdemont, que ara mateix corre el risc de ser detingut.
 

 

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicPere AragonèsPedro SánchezInvestidura
Anar al contingut