Clavijo i Sánchez reunits a la Palma durant aquest agost
Clavijo i Sánchez reunits a la Palma durant aquest agost

Les Canàries denunciaran el govern espanyol per la política migratòria: "Ens ha deixat sols"

Fernando Clavijo acusa l'executiu d'abandonament davant les arribades de menors, malgrat que va ser el seu soci de govern, el PP, qui va tombar la llei d'estrangeria

RedaccióActualitzat

El president de les Canàries, Fernando Clavijo, ha anunciat aquest dilluns que el seu govern prendrà accions legals contra l'estat per "abandonament" al que considera que el govern de Pedro Sánchez ha sotmès les illes amb el tema de la immigració

"El govern d'Espanya ens ha deixat sol", ha dit Clavijo en una entrevista a Radio Canaria, on ha avisat que, "si no hi ha lleialtat i compromís", el govern de Canàries es posarà al seu lloc":

"Encetarem un debat jurídic contra el govern d'Espanya sobre aquest assumpte. El que no pot passar és que l'emergència es converteixi en el normal."

Clavijo ha defensat que les Canàries ha respost com devia, oferint atenció tant als majors d'edat --assistència sanitària-- com als menors, sobre el qui ha assumit la tutela.


La competència sobre la tutela de menors

Clavijo calcula que les Canàries s'han gastat més de 150 milions d'euros en "política migratòria", que "no és competència de la comunitat", reivindica.

El president canari insisteix que l'actuació era en un context d'emergència. Ara, davant la cronificació de la situació, qüestiona que sigui la comunitat autònoma la que hagi de fer-ser càrrec de les competències sobre la tutela dels menors.

Tanmateix, la delegació del govern espanyol a les Canàries ha recordat que la tutela dels menors que arriben en pateres sí que recau en la comunitat autònoma.

"Seguim sense veure un duro, però els diners no són la solució", ha dit Clavijo. El president ha reclamat que es concreti l'acord "perquè els menors puguin ser ubicats a la resta de territori espanyol".

La comunitat està desbordada des de fa mesos. L'últim trimestre del 2023 van arribar a les Canàries prop de 7.400 menors en pateres. Només el mes d'agost, prop de 600.

En aquests moments, les Canàries té 5.283 menors sota la seva tutela, una xifra que en els darrers mesos ha anat oscil·lant entre els 5.000 i els 6.000, tant per les entrades de nous nens i adolescents, com per la sortida dels que es fan majors d'edat i alguns que són traslladats a les comunitats.

Migrants rescatats aquest dissabte a Fuerteventura
Migrants rescatats aquest dissabte a Fuerteventura (EFE/Carlos De Saá)

El PP, soci de CC, tomba la llei d'estrangeria

L'executiu canari i l'espanyol van acordar la modificació de la llei d'estrangeria, perquè l'acollida de menors impliqués totes les comunitats.

La proposta, tanmateix, va ser tombada al juliol al Congrés dels Diputats pel PP, que precisament governa a les illes amb Coalició Canària.

Tanmateix, l'atac aquests dilluns de CC al govern espanyol, i no al seu soci polític, ha encès el ministre de Política Territorial i expresident canari Ángel Víctor Torres.

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsMenorsLes Canàries
Anar al contingut